Учените от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН

...
Учените от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН
Коментари Харесай

Метеоролозите от БАН заплашват да спрат работа

Учените от Националния институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките оповестиха, че ще стачкуват през постройката на академията на 21 юни с искане за повече пари. Те упорстват за спомагателни 1.145 млн. лв. към бюджета си за тази година, които да бъдат обезпечени до 2 юли. В противоположен случай заплашват да спрат работа и да не вършат прогнози за времето от 9 юли.

Учените от Национален институт по метеорология и хидрология оповестиха, че желаят повече средства преди към 2 месеца. Те упрекнаха управлението на Българска академия на науките, че е ощетило института при вътрешното систематизиране на бюджета на академията. Според тях средства от националния бюджет, отпуснати за метеорологичния институт, са били преразпределени от управлението на Българска академия на науките и са дадени за други цели.

Метеоролозите упорстват " зам.-председателят на Българска академия на науките чл.-кор. Константин Хаджииванов да поеме отговорността за резултатите от създадените и наложени от него критерии за систематизиране на бюджетната дотация на Българска академия на науките за 2018 година и да се отдръпна от управлението на Българска академия на науките ".

Те се обръщат към Народното събрание " с молба незабавно да направи нужните промени в Закона на Българска академия на науките, с цел да е невероятно в бъдеще средствата от държавния бюджет, предопределени за Национален институт по метеорология и хидрология, да се преразпределят от управителни органи на Българска академия на науките ". " Не желаем повече да бъдем употребявани като " рекетьор " против българското държавно управление ", приключва позицията на учените.

При настояването си за повече пари от бюджета при започване на годината управлението на Българска академия на науките употребява аргумента, че средствата за академията не стигат за извършване на значими функционалности като обезпечаване на прогноза за времето.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР