Учените от колаборацията Advanced Virgo заявиха за скорошно начало на

...
Учените от колаборацията Advanced Virgo заявиха за скорошно начало на
Коментари Харесай

Проверяват теорията на относителността за 100-годишнината

Учените от колаборацията Advanced Virgo обявиха за скорошно начало на нов опит по търсене на гравитационните талази, предсказани от теорията на относителността на Айнщайн, която чества 100-годишен празник, оповестява Военновъздушни сили.

Гравитационни талази, съгласно теорията на относителността на Айнщайн, се изпускат от всяка материя, движеща се с ускоряване. Колкото по-високи са ускорението и масата на обекта, толкоз по-забележими ще бъдат те.

Потенциалните източници на тези талази – в това число двойки неутронни звезди, бели джуджета и черни дупки – са ситуирани толкоз надалеч от Земята, че излизащите от тях талази е съвсем невероятно да се фиксират.

За последните години учените от най-различни страни по света – Италия, Съединени американски щати, Германия, Русия и Китай – се пробват да открият тези талази, употребявайки разнообразни детектори интерферометри – LIGO, VIRGO, GEO600.

Напълно е допустимо това към този момент да се е случило – при започване на октомври тази година започнаха да се популяризират клюки, че детекторите LIGO са съумели да открият сходен сигнал. Преди седмица в мрежата „ изтече “ писмо на членовете на колаборациите VIRGO и LIGO, в което става дума за откриването на гравитационни талази, излизащи от двойка черни дупки в галактичен куп в съзвездие Косите на Вероника.

Учените не имат намерение да стопират дотук и тази седмица колаборацията VIRGO рестартира своя детектор на гравитационни талази в границите на плана Advanced Virgo.

Тази дата не е определена инцидентно – тъкмо преди 100 години Алберт Айнщайн е показал в Пруската академия на науките и целия свят финалните версии на уравненията, описващи общата доктрина на относителността и обвързваните с нея феномени, в това число гравитационните талази.

VIRGO е почнал търсене на гравитационните талази през 2007 година и за първия стадий от своята работа, също както и американския му „ братовчед “ LIGO, не е съумял да открие деформиране в продължителността на придвижването на лазерните лъчи по многокилометровия канал, които може да зародят вследствие на прекосяване на гравитационни талази през Земята.

Наскоро интерферометрите VIRGO са били актуализирани и тяхната сензитивност към евентуални нарушавания е увеличена доста. Затова италианските физици и техните сътрудници от други страни в колаборацията се надяват, че ще съумеят да открият следи от гравитационни талази в близкото десетилетие и даже по-рано.

По техните калкулации откритието би трябвало да бъде осъществено не по-късно от 1 януари 2007 година.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР