Учените обичат да търсят обяснения за библейските чудеса. Например за

...
Учените обичат да търсят обяснения за библейските чудеса. Например за
Коментари Харесай

Мит ли е Христовото Възкресение?

Учените обичат да търсят пояснения за библейските чудеса. Например за Възкресението на Спасителя. Наистина ли Христос е възкръснал от мъртвите? Какво счита науката за това и безапелационно ли е нейното пояснение? Дъждовни води беседва по тематиката с теолога Томас Зьодинг , професор в католическия теологичен факултет на Рурския университет в Бохум и преподава в катедрата  " Нов завет ".

Едно от най-прочутите древен чудеса е по какъв начин Моисей разделил Червено море и избавил народа на израилтяните, като го превел по суша. Учените считат, че такова делене може да бъде обяснено със законите на физиката: водата се е отдръпнала в резултат на мощен източен ураганен вятър, който би могъл да образува проход през водата.

Друг образец е Потопът . Учените го изясняват с края на ледниковия интервал, предизвикал покачването на равнището на моретата и океаните. Разтопяването на глетчерите е скъсало линия земя, отделяща Черно море, и това е провокирало апокалиптично наводняване в региона. Убедителни ли са тези пояснения?

Томас Зьодинг: Не, такива пояснения са безапелационни единствено частично. Да вземем да вземем за пример тематиката за възкръсването на Христос от мъртвите – то по формулировка надвишава границите на времето и пространството. И в този случай научното пояснение доближава личните си граници. Това не значи, несъмнено, че би трябвало безусловно да го отхвърляме.
 Христос ThinkStock/Getty Images
Дъждовни води: Да вземем един съответен образец: споделя се, че Исус е ходил по водата. Учени допускат, че в действителност е “ходил ” по ледени блокове, които не са били забележими от брега. Причина за образуването на такива ледeни блокове преди 2000 години са могли да бъдат топли, солени извори във водата. В този смисъл машинация ли е “ходенето по вода ”?

Томас Зьодинг: Твърди се даже, че Исус създавал илюзията, че върви по водата, а всъщност крачел по каменни блокове. Или пък че използвал прикритието на утринната мъгла над Генисаретското езеро. Аз нямам доверие в тези истории. Според мен, Библията би трябвало да се чете тъкмо. В нея се споделя, че на апостолите им се явила визия край езерото. Те са видели нещо. Явило им се е нещо, за което няма естествено пояснение. В езика на Библията това е така наречен “явление ”. Това значи, че сред Бог и човек има някаква връзка. И това е нещо, което никой доктор не може да изясни с медицината, никой физик - с физиката, и никой биолог – с биологията. Това е всъщност въпрос на вярата. Теологията има задачата да пропагандира сходни тематики като въпроси на вярата, и тъкмо затова аз съм доста песимистичен към всевъзможни научни опити за пояснение на тези феномени, каквито и Вие цитирахте.

Дъждовни води: Как обяснявате въпреки всичко Възкресението?

Томас Зьодинг: Възкресението по начало е събитие, което надвишава историческата сфера. Има хора, които са повярвали, че Исус Христос е възкръснал от мъртвите, и техните свидетелства са разказани в Новия Завет. Повтарям: в Новия завет са разказани свидетелства за това, а не самото съживяване на Исус.

В Ерусалим се намерили дами, които споделили, че отишли до гроба, а той бил празен. И те не можели да си обяснят това. Но след това един Божи глас им споделил, че гробът е празен, тъй като Исус е възкръснал от мъртвите. Имало хора, които сметнали, че тези жени говорели небивалици. Но в последна сметка възкръсналият се явил и на тях, а те го помислили за фантом. Но Исус ги заговорил, споделил им: “Вижте ме добре. Аз съм Исус! ”
Това са двата най-важни момента: че гробът е бил открит празен , за което естествено няма обяснение; и че възкръсналият се явява. Това демонстрира, че Бог не е сключвал съюз с огромните учени от това време, а с елементарните хора, които са имали връзка с Бога. Това е от голямо значение, защото Бог живее в сърцата на хората. 
 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР