Учените може би търсят извънземен живот на грешните места. Астрономи

...
Учените може би търсят извънземен живот на грешните места. Астрономи
Коментари Харесай

Астрономи стесниха драстично търсенето на извънземен живот

Учените може би търсят извънземен живот на неверните места. Астрономи изключиха цялостен клас от екзопланети от търсенето на живот. Изследването, оповестено в понеделник (19.08.19) в журнала Nature, е фокусирано съответно върху една екзопланета LHS 3844b – дребна, скалиста планета, която обикаля към сходна на слънцето звезда.

Студията отбелязва, че тази съответна екзопланета е прекомерно гореща, с цел да поддържа атмосфера и учените допускат, че сходните светове също са такива, оповестява Scientific American.

Дали тези скалисти, с сходни на земята размери екзопланети, обикалящи сходни на слънцето червени джуджета са положителни претенденти за извънземен живот се дебатира от астрономите. Но актуалното проучване може да е забило последния гвоздей в ковчега, най-малко за тези планети, които обикалят звездите си толкоз близо като LHS 3844b.

Изследването открива, че екзопланетата обикаля своята звезда сходно на Луната, обикаляща Земята – една и съща страна постоянно е обърната във вътрешността. Страната откъм звездата е с изпепеляваща температура от 767 градуса по Целзий, до момента в който „ тъмната “ страна е с повече от хиляда градуса по-студена със своите -273 С.

Ако екзопланетата имаше атмосфера, тези рискови температури щяха да се балансират до една обща за цялата планета по-умерена температура. Но защото те не са се балансирали, учените заключават, че скалистите планети като LHS 3844b не могат да поддържат атмосфера и надлежно живот.

„ За да има живот, подобен какъвто го познаваме, би трябвало да има течна вода “, споделя Абрахам (Ави) Льоб, астроном от Центъра по астрофизика на Харвардския Университет, пред Scientific American. “За да има течна вода, би трябвало да има атмосфера. ”

Това е неприятна вест за учените, които са фокусирали търсенето на извънземен живот до съответния клас екзопланети, само че в по-дългосрочен проект оказва помощ на учените да стеснят търсенето. Ако не друго, това изобретение дава по-добро схващане на учените за това какво попада и какво не попада в така наречен обитаема зона, която се пресмята въз основата на дистанцията, на която екзопланетите обикалят към своите звезди и могат евентуално да поддържат живот.

„ Откритието за липса на атмосфера на тази планета не значи, че е по-малко евентуално планетите в обитаемата зона да имат атмосфера “, споделя Тифани Янсен, астроном от Колумбийския Университет, която не взе участие в проучването, пред Scientific American.

Лаура Крайдберг, различен астроном от Харвард, която е взела присъединяване в проучването, споделя че има вяра за тези планети. Така е тъй като факторите които основават и поддържат екзопланетарни атмосфери към момента не са добре изучени. Надеждата е, че това ще се промени, когато влезе в приложимост новият галактически телескоп Джеймс Уеб.

„ Ако сте извънземно, което разучава нашата Слънчева система и гледате Меркурий, бихте останали много обезкуражени, “ добавя тя пред Scientific American.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР