България е на първо място по тютюнопушене със своите близо

...
България е на първо място по тютюнопушене със своите близо
Коментари Харесай

Българите най-бедни, но дават най-много пари за цигари в ЕС

България е преди всичко по тютюнопушене със своите близо 40% пушачи. 32% от децата на възраст сред 13-15 години също имат нездравословния табиет. Данните са показани във връзка Световния ден за битка с тютютнопушенето, който се отбелязва на 31 май.

На събитие в резиденцията на английския дипломат в България беше показана отрицателната статистика. Употребата на цигари е съществена причина за появяването на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Над 90 600 българи страдат от това заболяване, като броят им през последните години непрестанно се усилва. Честотата на болестта у нас е доста над междинното за Европа и обгръща над 10% от популацията, написа Българска национална телевизия.

" Употребата на тютюн е причина за гибелта на 8 млн. индивида всяка година в международен мащаб, а ХОББ визира 1 на всеки 10 души над 40 години и е третата водеща причина за гибел в света. С течение на времето излагането на тютюневия пушек поврежда белите дробове и дихателните пътища, а тази дълготрайна експозиция може да аргументи ХОББ. Статистиката сочи, че пушенето е причина за 8 от 10 смъртни случай, свързани с ХОББ ", сподели комерсиалният шеф на посолството на Англия в България господин Тим Буйсере.

Д-р Михаил Михов, ръководител на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари изясни връзката сред тютюнопушенето и появяването на ХОББ. Специалистът добави, че в случай че преди 45-годишна възраст спрем цигарите, рискът от развиване на ХОББ понижава.

" Отказът от използването на цигари може да понижи уврежданията на репродуктивното здраве и фертилитета. За страдание обаче, без значение че тютюнопушенето може да докара до ХОББ и да повлияе извънредно отрицателно на здравето на човек, данните сочат, че 35% от пациентите с това заболяване не престават да използват тютюневи произведения. А едвам сред 10 и 40% от болните се придържат към лекуването ", съобщи доктор Михов.

" ХОББ е трета водеща причина за гибел в света. Приблизително 384 млн. имат ХОББ в международен мащаб, като 70% от пациентите с ХОББ може да са недиагностицирани. По данни на СЗО от 2019 год. ХОББ е водеща причина за гибел в България след исхемичната болест на сърцето, инсулта и хипертоничната болест на сърцето. Пациентите с ХОББ постоянно имат и други болести, които могат да окажат въздействие върху хода на болестта ", изясни пулмологът доцент доктор Динко Вълев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР