Ученикът от Пловдив, който преди три години беше задържан и

...
Ученикът от Пловдив, който преди три години беше задържан и
Коментари Харесай

Пловдивският ученик е оправдан по делото за тероризъм

Ученикът от Пловдив, който преди три години беше арестуван и упрекнат в тероризъм поради данни, че е бил вербуван от " Ислямска страна ", не е терорист.

Това реши Софийският градски съд (СГС), който оправда момчето по това най-тежко обвиняване по делото, по което той като малолетен можеше да получи от 2 до 8 години затвор,. М.П. обаче е приет за отговорен за държане на взривни и пиротехнически субстанции, които бяха открити на тавана на дома му, откакто родителите му сами подадоха сигнал в ДАНС. За това пълнолетният към този момент юноша е наказан единствено на пробация, като в продължение на една година би трябвало всяка седмица да се записва два пъти на сегашен адрес и да се среща от време на време с пробационен чиновник.

Той обаче би трябвало да заплати и разноските, направени по време на следствието и в правосъдната фаза на процеса - над 21 000 лв.. Присъдата не е дефинитивна и младежът може да я апелира пред Софийския апелативен съд.

Това е второто гледане на делото против момчето. Първото беше пред закрития към този момент спецсъд. В края на 2021 година М.П. беше наказан на 6 месеца условно за това, че от неустановена дата през януари 2019 година до 5 юни 2019 година в Пловдив за да сътвори ужас и боязън в популацията придобил и държал взривни субстанции и пиротехнически произведения, без да има позволение за това. Апелативният съд обаче напълно анулира присъдата, приемайки, че е нестимулирана. Делото беше върнато на първа инстанция без право ситуацията на момчето да бъде утежнявано, защото делото е стигнало до апелативния съд само по тъжба на подсъдимия, който желае да бъде оневинен, само че не и по митинг на прокуратурата, която е удовлетворена от постановената 6-месечна условна присъда.

След закриването на спецсъда, делото отиде в Софийския градски съд. Неговото решение в този момент не е дефинитивно и М.П.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР