Ученикът не е съд, който трябва да бъде запълнен, а

...
Ученикът не е съд, който трябва да бъде запълнен, а
Коментари Харесай

Учителите, които окриляват

Ученикът не е съд, който би трябвало да бъде напълнен, а факел, който би трябвало да бъде разпален, е мисъл на Плутарх. Ако методът на учителя и на цялата просветителна система е съгласуван единствено с първата част на това изказване, преподаването най-вероятно ще е скучно, отблъскващо, потискащо, напряко да ти се желае да избягаш от час и повече да не стъпиш в учебно заведение. Ако обаче водеща е втората част на тази крилата фраза, ученето ще е прелестно, занимателно, децата ще имат тласък да знаят повече и повече, непрекъснато да откриват нови неща…

Образованието в България към този момент години наред е подложено на непрекъсната рецензия. Все се приказва за промени, за гражданска война даже. Пишат се нови учебници, още по-неразбираеми от старите. Може да приемем като виц, само че няма никакво пресилване в думите на един начален преподавател, който споделя: „ Деца, би трябвало да свикнете на повече автономия в ученето. Вече сте в трети клас и скоро родителите ви няма да схващат образователния материал “. Промените, в случай че в действителност се случват положителни промени, стават не посредством разпореждания от горната страна, не посредством механично прибавяне или събаряне на образователно наличие, не посредством непрекъснати проби, които непрекъснато да „ замерват “ равнището на познания на учениците, а посредством въодушевените учители, които имат знания, верен метод към децата и умеят да въздействат на техните сърца и мозъци.

Всички знаем, че същинският преподавател е този, който може да направи сложните неща лесни. Представяме две такива преподавателки по британски език и по математика:
Ученето може да е занимателно
Когато учителите се трансформират, ще се промени и учебното заведение, има вяра доктор Гергана Райжекова

Снимка Личен списък

Децата са най-големият запас, те са бъдещето, само че са подценявани. Тъжно е, че учебното заведение не е обичано. Но най-тъжното нещо е да видиш прочувствено сринато осемгодишно дете – обезсърчено от учители или родители, повярвало, че не може и че от него нищо няма да излезе, това споделя доктор Гергана Райжекова. Тя е учител по британски език със документ по сугестопедия, публикуван от проф. доктор Георги Лозанов. Като негова възпитаничка към този момент и от своя опит знае, че учителят трансформира душите и
с невидими механизми
може да трансформира един човек в водач и сполучлива персона, само че може и да го накара да повярва, че не се оправя.

В началото Гергана Райжекова преподава британски език на възрастни по сугестопедичния способ. В един миг родители оферират да поеме и техните деца, които изостават по британски език в учебно заведение. Така тя се среща с Тоди и Макс. На тях посвещава първата двуезична брошура от поредицата „ Госпожица Мей Дуза “,  или " Miss Jelly Fish ". По лек и прелестен метод книгата вкарва в чудния свят на приключенията при проучването на непознат език. Героите се появяват от непознатите думи, които децата би трябвало да научат. В игри, танци и веселба с двете дечица преди 10 години се основава първата брошура, която е издадена чак през 2023 година Тя е с просветително наличие, което е в крайник с проучването на британския език в учебно заведение, само че върви с друга стъпка. Гергана Райжекова написва и справочник
по какъв начин да се преподава
на 8-9-годишните с още игри и с други хрумвания от нейната процедура.

През 60-те и 70-те години на предишния век проф. Лозанов е изследвал страха от учене, а в този момент той е доста по-голям. Днешният най-разпространен метод на преподаване стресира и поставя бариери  Ако урокът се изтанцува и изпее, в случай че се показа по занимателен и забавен метод, в случай че се покажат и на практика изгоди от това познание, децата ще се вдъхновят да учат. Учебниците обаче са неразбираеми за детската душа и те имат неприветлив резултат. Но в България по думите на доктор Гергана Райжекова нещата станат ли сложни и трансфорат ли се в неприятен образец, избухва гражданска война и самата тя е в очакване на просветителна гражданска война. С учениците би трябвало да се работи по нов метод и да се вършат наблюдения. Тези деца са разнообразни от родените през 70-те години. Те познават цифровия свят, вниманието им се задържа за прекомерно малко време. Необходима е нова държавна политика, която последователно, само че редовно да трансформира образователния материал и метода на преподаване, да усъвършенства средата, а психолози да наблюдават целия обучителен развой, счита преподавателката.

Книгите от поредицата „ Госпожица Мей Дуза “ не са сугестопедични, въпреки да се придържат към тези способи, те не са получили сходно утвърждение от сугестопедична  институция, каквато сега липса. Всеки преподавател с новаторски метод може да употребява книгите на Гергана Райжекова в преподаването по британски, испански или български език. В чужбина има доста българчета, които не знаят добре родния език на своите родители. С тази книга, която има и аудио вид, българският език може леко да навлиза в детския им свят. Поредицата ще е от осем книги, четири от тях към този момент са написани. Действието се развива на разнообразни планети, като има и честен аспект във всяка история. Финансирането е сложна работа. Не намират издателство и печатница, с които да работят в България и употребяват услугата на Amazon KDP за принтиране на книги при поръчка от клиент.

Проф. Лозанов казвал, че не учебното заведение, а учителската душа би трябвало да се промени.  Много от учителите не са в положение
да хвалят децата
Немалко от българските преподаватели като мантра повтарят, че децата не стават за нищо и от тях нищо няма да излезе. Но появи ли се някой, който да ги подтикне да повярват в себе си и в своите благоприятни условия, същите тези деца може да създадат чудеса.

След като към този момент се е убедила по какъв начин даже една дребна брошура може да промени светогледа и отношението на децата, преподавателката по британски език желае да има още и още възпитаници като Тоди и Макс. Оттук насетне задачата на похвата, наименуван „ Госпожица Мей Дуза “, е да продължи да дава убеденост в личните сили, да пребори страха от ученето, само че и да образува общественост от учители и родители, които се стремят към положителни резултати. Д-р Райжекова е приела драговолно концепцията да основава ефикасни просветителни практики и да въодушевява за учене.
Часът е шоуто на учителя
Мисията на Мариела Станчева е да покаже, че математиката не е лесна, тя е забавна

Снимка Красимир Свраков

Мариела Станчева е математик, който основава просветителни артикули от най-ново потомство, приготвя помощни материали и изнася мотивационни уроци. Нейната задача е да покаже, че въпреки математиката да не е лесна, тя е забавна. Стремежът ѝ е да промени преподаването по математика, а надлежно и отношението на децата към този предмет. Тя е създател на книгата „ Наръчник на бунтаря за пропадане тутакси по математика “. Какво учим, по какъв начин го преподаваме и по какъв начин го научаваме – тези три въпроса са значими и съгласно нея до момента в който не им дадем отговор, няма късмет за смяна. Математиката е на всички места, само че часовете по този предмет в настоящия им тип са ограничаващи. Учениците не учат математика, а биват тренирани на математика.

Математиката би трябвало да е
прекарване
Чрез ориентирана игра децата може да схванат да вземем за пример по какъв начин работи електронният автограф, като в границите на часа те вземат решение над 100 задания, без да усетят това огромно натоварване. Когато усвоят добре обещано познание, след това с лекост може да го употребяват на всички места другаде. На помощ идва „ Светът на Байта “ - комплект от  игри, основани на математически нюх към естествените цифри. Байта е момиче, а в нейния свят положителните и злите сили се борят да освободят избрани секрети. Игрите са чудесно средство и в усвояването на познания по математиката. Те може да се играят както в учебно заведение, по този начин и от цялото семейство.

Днешните учители биха могли
да вършат чудеса
със модерни пособия, а не с учебници от XIX век. Време е педагогическият метод да се промени. Сега учениците настрана учат математика, български език, история… А животът е общ. Знанията също е нужно да се обединят и по тази причина Мариела интензивно взе участие в план за основаване на предмет „ Междупредметие “: „ Животът е игра. Математиката учи теорията на игрите. На литературата и на проблеми в литературата също може да се огледа пред такава призма. В живота не страдаш литературно, а би трябвало да си решиш казуса. А с цел да го решиш, би трябвало вярно да го поставиш, след това да предприемеш верните дейности. Такъв метод би могъл да сплоти някои предмети. Дошъл е моментът в образованието да спрем да диференцираме и да стартираме да интегрираме. Това ще ни даде отговор на въпроса, какви тематики липсват в нашите образователни стратегии. Математиката оказва помощ нещата да се придвижват от една обстановка в друга. Знанието би трябвало да се свързва, а в този момент даже не се знае кои елементи от наложителното обучение са непотребни и кои липсват “.

Математиката, превърната в нещо безинтересно, отблъсква учениците. Тя не е ученикът за 30 минути да реши тест с 30 въпроса. Математиката е
постепенно наслаждение
когато се вземат решение сложни, само че забавни задания. Според Мариела Станчева днешната цел на учебното заведение е да приготви учениците за изпитите, а нейната цел е в учебно заведение да се върне насладата от преподаването и от откриването на нови неща. Има новаторски практики, само че с цел да се употребяват от преподавателите, би трябвало да се създадат под формата на пособия и да стигнат до всеки преподавател с указания за приложимост. Мариела Станчева и нейните съидейници основават новости, съответни на днешния ден, и провеждат работилници и курсове, на които се изяснява кое по какъв начин се прави. Така въодушевените учители получават поддръжка.

„ Големите промени в образованието се вършат от бели лястовици, които като станат задоволително доста, новостите се трансформират в одобрена процедура. Промените в образованието не стават от горната страна, а би трябвало
да се завоюват сърцата
на учителите. Но сърцето на нито един преподавател не се печели със заповед на министерството. Събарянето на цялата система и построяването ѝ отначало не е сработвало до момента. Реалистичният вид за смяна е да се построи общественост от учители, които желаят да преподават по нов метод. И в случай че те имат поддръжка, ще съумеят “, споделя Мариела Станчева. Тя е оптимист за бъдещето на образованието у нас. Инструментите са налични, хора като нея не престават да работят в тази тенденция. Славата би трябвало да остава за учителя, когато той стане героят тутакси и трансформира този час в незабравимо прекарване. Мариела Станчева е единствено техен подстрекател.
Текстът е част от бр. 120 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии. Темите и мненията са подбрани от екипа на списанието и не съответстват безусловно с публицистичната политика на Economic.bg.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР