Учени установиха, че пет ключови гена са виновни за по-тежкото

...
Учени установиха, че пет ключови гена са виновни за по-тежкото
Коментари Харесай

Откриха пет ключови гена, отговорни за тежкото протичане на COVID-19

Учени откриха, че пет основни гена са отговорни за по-тежкото протичане на. Според тях тази генетична диря би трябвало да бъде деликатно проучена, за едно по-ефикасно бъдещо лекуване, предават Франс прес и Ройтерс. Агенциите се базират на научна обява в списание Nature и на основния създател на създаването Кенет Бейли от университета в Единбург.
Неговият екип анализирал генома на над 2 000 пациенти с тежка форма на COVID-19. Сравнявайки го с генетичните данни на здрави хора, били разпознати генетичните секвенции, присъщи за хората с тежко боледуване при новата коронавирусна зараза. Те играят значима роля при имунния отговор на организма в битката му с патогена.
 Експерт: Гените, които носим, дефинират по какъв начин ще протече коронавирусът Експерт: Гените, които носим, дефинират по какъв начин ще протече коронавирусът
Най-вероятно ще се окаже, че гените, които носим, дефинират по какъв начин ще протече коронавирусната зараза. Вече стартират да се натрупват все...
Били са изолирани пет гена IFNAR2, TYK2, OAS1, DPP9 и CCR2. Тяхната роля е да кодират протеините, ангажирани в отговора на организма по отношение на инфекцията. Теоретично, влияейки върху тези съставки, може да се понижи остротата на болестта. " В рамките на нашето изследване доказахме, че хората които създават по-големи количества от протеина TYK2 са изложени на по-голям риск от тежи форми на COVID-19. А на пазара съществува лекарство, което го инхибира ", съобщи Кенет Бейли.
Групата лекарства, които лимитират действието на упоменатия протеин са наречени инхибитори на Янус киназа и се употребяват за лекуването на ревматоидния полиартрит. От друга страна Кенет Бейли показа, че се организират опити за лекуване със синтетични антитела, с цел да се ограничи действието на протеина CCR2. Екипът приканва незабавно да бъдат тествани инхибиторите върху пациенти с тежка форма на COVID-19.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР