Учени установиха, че донякъде енигматична скална рисунка на животно в

...
Учени установиха, че донякъде енигматична скална рисунка на животно в
Коментари Харесай

Най-древната скална рисунка е създадена в пещера в Азия

Учени откриха, че ненапълно енигматична скална рисунка на животно в пещера на остров Борнео датира отпреди 40 000 години, оповестиха международните осведомителни организации.

Това я прави най-древната рисунка на фигура и удостоверява, че родината на пещерното скално изкуство не е само Европа.

"Датирахме скални рисунки на остров Борнео и констатирахме, че изобразяващото фигури изкуство се е развило преди минимум 40 000 години, почти по същото време, когато се е появило и в Европа ", съобщи един от създателите на проучването Максим Обер от университета Грифит в Австралия.

Това "съкровище " бе намерено в пещера в провинция Калимантан, в индонезийската част на остров Борнео, от французина Люк-Анри Фаж през 90-те години на предишния век. Но едвам скорошни достижения в региона на датирането разрешили да се заключи, че става въпрос за най-древната известна на учените рисунка на фигура.

Рисунката изобразява неидентифицирано животно с едро тяло и четири тънки крайници. "Вероятно е нарисуван див азиатски бик - разясни Обер. - Невероятно е, че се е съхранила толкоз антична рисунка. Това е отворен прозорец към предишното. "

Животното е нарисувано в червеникаво-оранжеви тонове. Учените обаче подозират, че създателите на рисунката са избрали виолетовия цвят, само че пигментите се трансформирали с годините.

Откритието удостоверява визията, че скалното изкуство, което е с революционно значение в културната история на човечеството, не се е появило в Европа, както дълго се смяташе, а по едно и също време в два края на планетата.

Резултатите от проучването са оповестени в сп. "Нейчър ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР