Учени установиха, че чумата в Средновековна Европа е засягала повече

...
Учени установиха, че чумата в Средновековна Европа е засягала повече
Коментари Харесай

Разкриха как чумата е унищожила 1/3 от хората в Европа

Учени откриха, че чумата в Средновековна Европа е засягала повече хората, тъй като при тях инфекцията се е задържала в организма, за разлика от пренасящите я гризачи, съобщи ТАСС.

В проучването са взели участие учени от Русия, Съединени американски щати и Китай. Те откриха, че при заразяването с чумната бактерия Йерсиния пестис човешките кафези умират не от класическа гибел, а по метод, който провокира инфектиране и инфекцията остава в организма.

Учените са сравнили реакцията на организма при болест с чумната бактерия и с близката до нея псевдотуберкулозна бактерия, както и два типа клетъчна гибел - апоптоза и пироптоза. При апоптозата клетката умира, като се разпада на няколко фрагмента, обгърнати с мембрана. Тези фрагменти се изяждат от макрофагите - кафези, профилирани да прекъсват възпалителната реакция. При пироптозата обаче се нарушава мембраната на клетката. Така нейното наличие се " изсипва " в междуклетъчното пространство и провокира инфектиране.

Експериментите демонстрираха, че при болест с чума, в човешката клетка се задейства точно разпадането посредством пироптоза. Заразените кафези без обвивка не престават да циркулират из организма и освен провокират възпалителни процеси, само че и работят като резервоари на инфекцията, изясни химикът Александър Полторак - началник на плана от Петрозаводския университет.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР