Учени смятат, че най-древният цвят в света е светлорозовото, предаде

...
Учени смятат, че най-древният цвят в света е светлорозовото, предаде
Коментари Харесай

Светлорозовото е най-древният цвят в света

Учени считат, че най-древният цвят в света е светлорозовото, съобщи ДПА. Те разкрили пигменти, създадени от антични микроскопични цианобактерии, откакто извадили на повърхността скали на 1,1 милиарда години от морски черни глинести шисти, ситуирани на огромна дълбочина под пустинята Сахара в Мавритания, предава Българска телеграфна агенция.

Учените увериха, че въпросните пигменти са най-древният биологичен цвят - по-древни са с над половин милиард години спрямо предходните сходни находки. "Светлорозовите пигменти са молекулярни фосили от хлорофила, който бил създаден от антични фотосинтезиращи организми в от дълго време липсващ от лицето на планетата океан ", съобщи Нур Гюнели от Австралийския народен университет.

Учените разтрошили скалите на 1 милиард години, с цел да ги трансфорат в прахуляк, преди да извлекат от него и да проучват молекули от антични организми. Фосилите варират от кърваво алено до пурпурно в съсредоточения си тип и до светлорозово, когато са разводнени. "Прецизният разбор на античните пигменти удостовери, че дребните цианобактерии са доминирали в основата на хранителната верига в океаните преди 1 милиард години - означи Гюнели. - Това изяснява за какво по това време не е имало животни. "

Скалите били предоставени на учени от университета от петролна компания, която търсела петролни находища в Сахара преди към 10 години.

Резултатите от проучването са оповестени в Proceedings of the National Academy of Sciences.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР