Учени създадоха робот, който може да се трансформира от черно

...
Учени създадоха робот, който може да се трансформира от черно
Коментари Харесай

Вижте как робот се разпада на по-малки части, за да може да се промуши през пукнатини

Учени сътвориха робот, който може да се трансформира от черно топче в рой дребни зрънца, след което още веднъж да приема първичната си форма.

Изобретателите му споделят, че тази негова дарба може да подкрепи доставянето на медикаменти до разнообразни места в нашето тяло.

Източник: Science Advances/YouTube

Човешкото тяло е цялостно с криволичещи и тесни проходи, както и с съвсем непреодолими бариери – те затрудняват пътя на който и да е робот, забележим с невъоръжено око. Това, несъмнено, не важи за микро роботите. Те обаче са прекомерно дребни, с цел да могат да придвижват задоволително лекарства, които да подкрепят лечението на цели заболели органи.

Какво е решението? Робот, който може да трансформира формата си в рой от по-малки детайли, а по-късно – когато доближи финалната си цел – още веднъж да се сглоби в едно цяло.

Точно това основава екип от интернационалните учени – робот от „ ферофлуид “, една суспензия от стоманен оксид и въглеводородно масло.

Изследователите употребяват въртящи се сферични магнити, с цел да оказват напън върху субстанцията – точно тогава тя се разпада на по-малки късчета или се удължава, с цел да може да се промуши през по-тесни проходи.

За да показват евентуалното приложение на робота (например в артериите и капилярите на човешкото тяло), учените основават лабиринт с огромни и тесни секции.

След като се разпада на по-малки детайли, той съумява сполучливо да доближи края на лабиринта.

Източник: Science Advances/YouTube

Засега единственото нещо, което пречи на това откритие да откри приложение в биомедицината, е магнитната контролна система – тя би трябвало да бъде задоволително мощна, че да може да проникне през човешката тъкан, споделят откривателите.

През последното десетилетие следените посредством магнити дребни роботи намират все по-широко приложение в опазването на здравето. Следващата огромна стъпка е да създадем дребните машинки от нещо надалеч по-меко и моделируемо.

Предишно проучване демонстрира, че тези типове роботи могат да минават през тесни пространства в човешкото тяло – да вземем за пример през пролуките сред тъканите и през разклоняващите се кръвоносни съдове – с цел да доставят товара си с оптималната точност (на клетъчно ниво) и да правят микро операции.

Напоследък учените избират да основават дребни роботи от флуиди, гелове и еластомери, защото те са доста по-гъвкави от машинките, направени от твърди материали.

Научният труд е оповестен в Science Advances.

Източник: Science alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР