Учени създадоха молекулярна съобщителна система, способна да предава данни на

...
Учени създадоха молекулярна съобщителна система, способна да предава данни на
Коментари Харесай

Изпратиха кратко съобщение, захранвано с водка

Учени сътвориха молекулярна съобщителна система, способна да предава данни на разстояние няколко метра с помощта само на свободно налични материали, написа Gizmag.

Системата коства към 100 $ и употребява малко водка.

Тя пресъздава действието на химическите сигнали, които се срещат в природата, и едно от евентуалните й приложения е като средство за връзки в среда, където стандартните безжични технологии не са използвани. Такива са подводни региони, тунели и тръбопроводи, както и в нано среда и в човешкото тяло.

" И преди хората са реализирали предаване на късо разстояние благодарение на химикали, само че ние успяхме да излъчим повтарящи се и инцидентни известия на разстояние няколко метра ", изяснява доктор Вейси Гуо от Факултета по инженерни науки в Университета на Уоруик, който работи по плана дружно с Университета на Йорк в Канада.

Първото изпратено известие е " О, Канада ", което е част от националния химн на страната. Използвайки изпарения от водка, учените съумяват да предадат бинарните данни. Те кодират писмеността в бинарен формат, употребявайки еднократно изпръскване с алкохол - едно изпръскване значи 1, а неналичието на алкохол е 0. С помощта на настолен вентилатор молекулярното известие се изпраща от предвавател на отдалеченост 4 метра към правоприемник, който регистрира степента на смяна в концентрацията на алкохолните молекули.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР