Учени съставиха най-голямото родословно дърво в света, използвайки данни от

...
Учени съставиха най-голямото родословно дърво в света, използвайки данни от
Коментари Харесай

Учени съставиха родословно дърво с 13 милиона души

Учени сформираха най-голямото родословие в света, употребявайки данни от генеаложкки уеб страница, заяви Сайънс алърт. Резултатите от проучването са оповестени в сп. " Сайънс ".

Картата включва към 13 милиона души от приблизително 11 генерации. Броят е впечатляващ, само че още по-удивително е това, което фамилната история разкрива за метода на живот в предишното. Специалистите са употребявали данни от уеб страницата Geni.com поради метода, по който той дава информация за продължителността на живота. Те са прегледали данните от повече от 86 милиона обществени профили. За да отстраняват социоикономическите тежести, учените са сравнили част от информацията с 80 000 акта за гибел във Върмонт. Накрая се оказали с задоволително надеждни данни за 5,3 милиона родословни дървета, най-голямото от които обгръща 13 милиона души, живели от 1650 година до 2000 година Тази голяма мрежа се състои най-вече от хора от Европа и Северна Америка, като дава информация за моделите на продължителността на живота, браковете сред роднини, миграцията, генетичните връзки. Изследването към този момент разкри забавна информация за придвижването на хората и дълголетието.

Обхванатите от проучването дами са сменяли местожителството си повече от мъжете, само че мъжете са стигали по-далече, като даже са сменяли и страната. Възможно е аргументите за това да са стопански, сподели Янив Ерлих от екипа. Мъжете са наследявали земя или магазин, които са ги задържали по родните места. Надалече са заминавали поради войни или стопански проблеми. С развиването на превоза почнали по-дълги миграции. Хората, родени преди 1800 година, нормално са намирали сътрудници в радиус до 8 км. До 1850 година това разстояние станало 19 км, а до 1950 година - 100 км. В края на 19-и век обаче, макар пика в развиването на превоза, сватбите сред родственици са били най-чести.

От 1950 година до началото на 19-и век, браковете в Европа и Северна Америка постоянно са били сред братовчеди четвърто коляно. Данните в родословното дърво дадоха опция на експертите да проучват степента, до която гените оказват помощ за дългоденствие. Според резултатите генетиката обезпечава единствено 16 % от нужното за постигане на дълбоки старини, спрямо 25 % съгласно други изследвания. Според някои проучвания тютюнопушенето редуцира живота с 10 години. Това значи, че изборът, който вършим, се отразява върху продължителността на живота повече от наследствеността.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР