Учени събраха огромно количество данни, когато космическият апарат New Horizons

...
Учени събраха огромно количество данни, когато космическият апарат New Horizons
Коментари Харесай

Първите резултати от Ултима Туле: Свят, непроменен от раждането на Слънчевата система

Учени събраха голямо количество данни, когато галактическият уред New Horizons прелетя край Ултима Туле (486958 2014 MU69) през януари тази година. Първото проучване, оповестено по тематиката, удостовери, че това е значително непокътната светиня от зората на Слънчевата система. Нещо повече – Ултима Туле е първият обект с толкоз античен генезис, който човечеството посещава с галактически уред.

MU69, ситуиран в пояса на Кайпер, е със относително постоянна орбита от образуването на Слънчевата система преди 4,5 милиарда години до момента. Освен това той по този начин и не се е доближавал прекалено много до Слънцето – температурата му не се е покачвала повече от 60 келвина (-213 по Целзий). Дори не се е срещал с други галактически обекти, които да трансформират повърхността му доста.

Учените разказват Ултима Туле като галактическо тяло с плоска форма, чийто диаметър доближава 30 км. Съставено е от два обекта с неравни размери, които са се съединили. Плоската форма прилича тази на Атлас и Пан (спътниците на Сатурн). До момента не сме попадали на различен сходен обект в орбитата на Слънцето.

Двете елементи на Ултима Туле не са се сблъскали една в друга. Напротив, съединили са се относително гладко и постепенно (вероятно със скорост няколко метра в секунда). „ Срещата “ им не е провокирала каквито и да било деформации по повърхността на обекта. Подобно „ нежно “ сливане е съвсем невероятно да се случи през днешния ден и най-вероятно се е случило по време на колапса на галактическия облак, който в края на краищата се е трансформирал в Слънчевата система. Да, по повърхността му има следи от дребни метеорити, само че като цяло са необичайност.

MU69 се върти към оста си на всеки 16 часа. За страдание, без съществуването на спътници, учените не могат да измерят неговата маса (и надлежно плътност).

Източник: Science

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР