Учени са заснели движението на огромен айсберг А-68, който се

...
Учени са заснели движението на огромен айсберг А-68, който се
Коментари Харесай

Необичайно явление бе забелязано в Антарктида

Учени са снимали придвижването на голям айсберг А-68, който се отдели от ледника Ларсен край крайбрежията на Антарктическия полуостров през предходната година.

Леден блок, съпоставим по мярка с половината от остров Ямайка, се обърна назад на часовниковата стрелка на 90 градуса през юли и август, съгласно изданието Gizmodo.

Изследователите към момента не могат да обяснят какво е предизвикало подобен относително бърз ход, написа Блиц.

Зона А-68, който се е образувал през юли 2017 година, е 5,8 хиляди квадратни километра, а тежестта - към един трилион тона. След като се отдели от хладилник Ларсен С, айсбергът неведнъж се заклещваше в морското дъно и е бил малко преносим.

Въпреки това, през юли тази година (по това време е зима в южното полукълбо), сателитни данни демонстрират, че ледената камара е нараснала своята подвижност. През последните две седмици айсбергът се е обърнал на 10 градуса, а преди две седмици - на 30 градуса.

Според специалисти, повода за изместването, е мъчно да се откри, заради обстоятелството, че няма данни за топографията на морското дъно в тази област. Изследванията се правят мъчно, защото на повърхността на океана в района е покрита с лед, което попречва прекосяването на кораби.

Учените имат вяра, че А-68, изгубил контакт с дъното е попаднал в мощно океанско течение.
 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР