Учени са установили, че на Марс има действащи вулкани от

...
Учени са установили, че на Марс има действащи вулкани от
Коментари Харесай

Най-старите вулкани в Слънчевата система са били на Марс

Учени са открили, че на Марс има настоящи вулкани от минимум 2 милиарда години. Това е станало ясно, след разбори на марсиански астероид, открит на африканския континент през 2012 година Това изобретение прави вулканите на Червената планета едни от най-старите в цялата Слънчева система, написа научното издание „ Сайънс дейли “. Според водещия академик на проучването геолога проф. Том Лапън от Университета в Хюстън, Тексас, откритията дават нови сведения за това по какъв начин е еволюирала Червената планета и каква е била през времето нейната вулканична интензивност. Основна част от информацията, с която учените на Земята разполагат за устройството и състава на марсианските вулкани, идва от астероиди. 

Преди близо 1 млн. години нещо е блъснало повърхността на Марс, улучвайки вулкан или низина, покрита с лава. Този конфликт е изстрелял в космоса голям брой каменни парчета, фрагменти от които са попаднали и на земната повърхнина като астероиди. Чрез разбор на обособени вещества, открити в тези каменни парчета, се обезпечава информация за възрастта им, източникът на магма, който ги е образувал, времето, през което са били в Космоса, както и какъв брой дълго самите те се намират на земната повърхнина. 

Откритият през 2012 година астероид, прочут като „ Североизточна Африка 7635 “ съставлява вулканичен камък, наименуван шерготит. Досега са открити 11 астероида със подобен химически състав и време на „ изстрелване “ в космоса. „ Виждаме, че те идват от сходна вулканична конструкция “, сподели Лапън. „ Като се има поради, че те имат и същото време на изстрелване, можем да заключим, че те идват от едно и също място на Марс “, добави той. Заедно тези астероиди обезпечават информация за това съответно място на Червената планета. Предишни разбори на астероиди са посочили, че те датират отпреди 327 млн. до 600 млн. години. За разлика от тях обаче, оценените от Лапът, са на 2,4 милиарда години и идват от един от най-старите вулканични центрове в Слънчевата система. Най-големият вулкан на Марс – Олимп, е висок близо 23 км, което е в пъти повече от най-високия земен вулкан – Мауна Кеа, който е 4205 м. /БГНЕС

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР