Учени са на мнение, че един от най-известните кални вулкани

...
Учени са на мнение, че един от най-известните кални вулкани
Коментари Харесай

Учени направиха притеснително откритие за един от най-известните кални вулкани – Люси

Учени са на мнение, че един от най-известните кални вулкани може години наред да изхвърля тиня и глина. Изследване на калния вулкан Сидуарджо, прочут също като Люси, в Индонезия, сподели, че изхвърлянето на тиня и глина от него може да продължи десетилетия.

Причината за това е, че калният вулкан е екипиран със самобитен водопровод, който го свързва с близката вулканична система.

Геохимичният разбор на калта и глината разкри, че стопената субстанция е с вулканичен генезис. Учени от Института за еволюция на Земята и динамичност към университета на Осло в Норвегия означиха, че не съществува " колектор ", съединяващ калния вулкан с други вулканични системи, само че налягането и температурата могат да накарат калта и глината да излязат на повърхността през десетките хиляди разломи в скалите.

Като доказателство за тази своя версия учените привеждат " връзката " на калните изригвания с началото на вулканичната интензивност в региона. По думите на сеизмолозите, когато интензивността на огромните и междинните вулканични системи намаляла, огромна скална маса почнала да се изтласква нагоре.

Източник “ в. Монитор
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР