Учени разработиха новаторска ваксина срещу рак на белия дроб, която

...
Учени разработиха новаторска ваксина срещу рак на белия дроб, която
Коментари Харесай

Учени създадоха „новаторска“ ваксина срещу рак на белия дроб, която може да предотврати до 90% от случаите

Учени създадоха „ новаторска " ваксина против рак на белия дроб, която съгласно изследванията ще бъде ефикасна за попречване на до 90% от случаите, оповестява „ Мейл онлайн ".

Инжекцията, която ще се слага на хората с най-голям риск от развиване на заболяването, ще образова имунната система да открива и нападна ранните признаци на заболяването. Експертите дефинираха това като „ решителен миг " в битката против опустошителното заболяване, което всяка година единствено във Англия визира близо 50 хиляди души.

Новата ваксина е наречена LungVax и е взаимна разработка на учени от Оксфордския университет, Института „ Франсис Крик " и Университетския лицей в Лондон.

Клетките на рака на белия дроб наподобяват друго от естествените кафези, защото имат протеини с „ червен байрак ", наречени неоантигени. Неоантигените се появяват на повърхността на клетката заради причиняващи рак разновидности в ДНК на клетката.

Ваксината LungVax съдържа ДНК, която образова имунната система да разпознава тези неоантигени върху анормалните белодробни кафези. След това тя задейства имунната система да убие тези кафези и да спре рака на белия дроб.

Професор Тим Ейлиът, водещ откривател в Оксфордския университет, изясни: „ Ракът е болест на личното ни тяло и за имунната система е мъчно да направи разлика сред естественото и рака. Да накараме имунната система да разпознае и нападна рака е едно от най-големите провокации в актуалните проучвания на рака. Това проучване може да обезпечи подготвена ваксина, основана на технологията за ваксини на Оксфорд, която се потвърди при пандемията от КОВИД.

Ако успеем да повторим триумфа, реализиран при тестванията по време на пандемията, бихме могли да спасим живота на десетки хиляди хора всяка година единствено във Англия ".

Изследователите са получили 1,7 милиона лири от Cancer Research UK и CRIS Cancer Foundation. Екипът ще получи в допълнение финансиране за изследването през идващите 2 години, с цел да подкрепи лабораторните проучвания и първичното произвеждане на 3 000 дози от имунизацията в Оксфордския клиничен център за биопроизводство.

Ако имунизацията бъде сполучлива, тя ще премине непосредствено към клинични изпитвания, в които ще бъдат включени хората с максимален риск от заболяване, като да вземем за пример сегашни и някогашни пушачи.

По-малко от 10% от хората с рак на белия дроб претърпяват болестта си 10 или повече години.

Професор Мариам Джамал-Ханджани от Университетския лицей в Лондон и Института „ Франсис Крик " сподели: „ Въз основа на нашите компютърни модели и предходни проучвания считаме, че имунизацията може да обхване към 90% от всички случаи на рак на белия дроб, а това финансиране ще ни разреши да създадем първите значими стъпки към изпитвания върху пациенти ", сподели тя и добави:

„ LungVax няма да размени прекъсването на тютюнопушенето като най-хубавия метод за понижаване на риска от рак на белия дроб. Но имунизацията ще предложи действителен метод за попречване на появяването на някои от най-ранните стадии на рака ".

Лола Мантерола, президент на Фондация за битка с рака CRIS, съобщи: „ Намираме се в решителен миг в историята на проучванията и лекуването на рака. За първи път технологиите и познанията за имунната система ни разрешават да създадем първите стъпки към предотвратяването на рака. Това новаторско изследване съставлява решителна стъпка в тази посока и ние от CRIS считаме, че е значимо да го подкрепим ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР