Учени от Университета в Тел Авив са проследили еволюцията на

...
Учени от Университета в Тел Авив са проследили еволюцията на
Коментари Харесай

Ранните хора ловували най-големите животни до пълното им измиране

Учени от Университета в Тел Авив са наблюдавали еволюцията на ловните привички при хората през последните 1,5 милиона години. Изследователите настояват, че античните хора са ловували най-големите животни, които са живели на техните територии, с цел да получат повече храна с по-малко старания, оповестява ScienceDaily.

По подобен метод античните хора са взели участие директно в изгубването на някои типове мегафауна, считат учените. Според тях преди 10 хилядолетия, когато всички животни, по-големи от елени, са изчезнали, хората са минали към развъждане на растения и опитомяване на животни за храна. Изследването ще бъде оповестено в списание Quaternary Science Reviews идващия месец.
Хора и еднорози в миналото живели в съседство
Измряло животно, известно като сибирски еднорог и повече напомняло дългорог носорог, е бродило по Земята преди 29 000 години, дружно с...
Прочети повече
Тази неповторима научна работа съставлява обстоен разбор на данни за скотски остатъци, открити в доста праисторически монументи в Израел и близките региони. Получената информация демонстрира непрекъснат спад в популацията на животните, които хората са ловували за храна. Според учените тези резултати основават ясна картина на взаимното битие на хора и животни през последните 1,5 милиона години.
До какво е довело измирането на мегафауната преди 50 000 години?
Проф. Ран Баркаи от Катедрата по археология и антични култури на Близкия изток отбелязва, че има два съществени въпроса, които интересуват историците по целия свят. Какво е предизвикало изгубването на мегафауната през последните стотици хиляди години: лов или изменение на климата? И какви са били главните аргументи за качествените скокове, както физически, по този начин и културни, в историята на човешкото развиване?

Според проф. Баркаи неговият екип е създал истинска догадка, която съчетава и двата въпроса. „ Смятаме, че представителите на мегафауната са изчезнали заради прекомерно деен лов от страна на хората, а изгубването на ловни обекти е довело до промени в човешкото общество ", споделя професорът.

Изследователите са анализирали всички налични данни за скотски остатъци, открити в Южен Левант. Разкопки, провеждани от 1932 година, демонстрират истинската поредност от находки на над 1,5 милиона години. Изследването обгръща общо 133 пласта в 58 праисторически обекта, в които са разпознати хиляди кости от 83 скотски типа. Въз основа на тези остатъци откривателите пресметнали междинния размер на животните във всеки пласт на всеки сектор.
Съжителствали ли са нашите предшественици с динозаврите?
Популярната доктрина приписва изгубването на огромни типове на промените на климата през вековете. За да ревизират това, учените събрали данни за климата и околната среда за интервал, обхващащ повече от 10 ледникови и междуледникови цикли. Тези данни включват температури, основани на равнищата на кислород-18, както и превалявания и растителност, доказани от стойностите на въглерод-13 от локалната пещера Сорек. Редица статистически разбори на връзката сред размера на животните и климата, преваляванията и околната среда демонстрират, че промените на климата на практика не са повлияли на измирането на животните.
Хората заселили Земята поради отплата и изменничество
Британски археолози считат, че античните хора са почнали бързото заселване на Земята и преселването в негостоприемни региони заради пре...
Прочети повече
Според доктор Мики Бен-Дор, различен създател на проучването, тези открития разрешават да се построи догадка за развиването на човечеството: хората постоянно са предпочитали да ловуват най-големите животни, налични в тяхното местообитание, до момента в който те не са измрели, което е принудило праисторическите ловци да търсят идващия по величина дивеч.

В резултат, с цел да получат същото количество храна, човешкият тип, живеещ в Южен Левант, е бил заставен да ловува по-малки животни в съпоставяне със своите прародители и затова е трябвало да създаде по-добри и по-ефективни способи. Например, в случай че Homo erectus е имал задоволително копия, с цел да убие слонове отблизо разстояние, актуалните хора са създали лък и стрели, с цел да убиват бягащи газели бързо и от разстояние.
Хората ускорили изгубването на мамутите
Професор Баркаи заключава, че този модел е от голяма важност за човешките култури на всички места. Освен това той твърди, че движещата мощ зад непрекъснатото рационализиране на човешките технологии е непрекъснатото понижаване на размера на плячката. В последна сметка е допустимо преди 10 000 години в Южния Левант животните да са станали прекомерно дребни или прекомерно редки, с цел да обезпечат задоволително храна за хората, и това да е довело до появяването на селското стопанство.

Освен това специалистите са удостоверили хипотезата, че изгубването на огромните животни е било породено от хората. Ето за какво учените стигат до заключението, че хората постоянно са опустошавали своята среда на местообитание, само че нормално са били задоволително умни, с цел да намерят решения на проблемите, които основават: от лъка и стрелите до аграрната гражданска война. Околната среда обаче постоянно е плащала опустошителна цена.

 
Размерът не е имал значение: Как метеоритите са погубвали всичко живо
Катастрофалният темперамент на събитията, свързани с рухването на огромни астероиди, се дефинира на първо място не от техния размер, а от съст...
Прочети повече
Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР