Учени от университета в Кеймбридж във Великобритания създадоха компютър, който

...
Учени от университета в Кеймбридж във Великобритания създадоха компютър, който
Коментари Харесай

Създадоха компютър, който се задвижва от водорасли

Учени от университета в Кеймбридж във Англия сътвориха компютър, който се задвижва от водорасли. Резултатите от проучването бяха оповестени в списанието „ Energy & Environmental Science ".

Накратко експертите сглобяват система въз основата на микропроцесори ARM Cortex M0+ и биоакумулатор на вариант от сладководна цианобактерия Synechocystis.

Установява се, че полученият компютър работи непрестанно над половин година с помощта на силата на водораслите.

Според учените в лабораторни условия батерията от водорасли може да създава малко количество сила. Слабият електрически ток вследствие на фотосинтезата се трансферира към алуминиев електрод и се употребява за зареждане на микропроцесора.

„ Бяхме впечатлени от това какъв брой добре системата работи за дълъг интервал от време - мислехме, че ще спре след няколко седмици, само че тя продължи да работи ", сподели създателят на проучването доктор Паоло Бомбели.

По негови думи водораслите не се нуждаят от храна, защото те сами основават такава в процеса на фотосинтеза. Резултатите от изследването могат да бъдат употребявани при основаването на самостоятелни устройства за интелигентни жилища, като да вземем за пример датчици с друго предопределение.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР