Учени от университета на Западна Австралия установиха, че с напредването

...
Учени от университета на Западна Австралия установиха, че с напредването
Коментари Харесай

Учени откриха неизвестна причина за стареенето

Учени от университета на Западна Австралия откриха, че с напредването на възрастта човешките кафези все по-неефикасно разпределят ресурсите в организма и това води до деградация на тъкани, остеопороза, артрит, сърдечносъдови заболявания и рак, заяви уеб сайтът Физ.орг.

Било установено, че е допустимо митохондрии от остеоцити (костни клетки) да бъдат пренесени в други кафези посредством свързваща остеоцитите разклонена мрежа. Митохондриите играят значима роля при метаболизма и стареенето, като обезпечават сила на клетките. Трансферът на митохондрии разрешава на клетките реципиенти да контролират възпаления на тъкани, да предотвратят увреждания и даже да развият устойчивост към химиотерапия.

Той се реализира благодарение на играещия ролята на медиатор ендоплазмен ретикулум - комплицирана система от канали и вакуоли в органичните кафези. Ключова роля има ензимът митофузин 2, който свързва митохондрията с ендоплазмения ретикулум. С напредването на възрастта интензивността на ензима понижава и се нарушава прехвърлянето на митохондрии в мрежата остеоцити. Това на собствен ред усилва риска от клетъчна гибел и поява на заболявания.

По думите на учените, получените резултати може да допринесат за създаване на нови способи на лекуване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР