Учени от университета на Нагоя, Япония, са получили с помощта

...
Учени от университета на Нагоя, Япония, са получили с помощта
Коментари Харесай

Учени получиха нови вещества за лечение на стомашни киселини с помощта на изкуствен интелект

Учени от университета на Нагоя, Япония, са получили благодарение на изкуствен интелект нови субстанции за лекуване на стомашни киселини, които са 10 пъти по-ефективни от съществуващите, написа сп. " Къмюникейшънс байолъджи ".

Едно от веществата може да се окаже най-хубавото средство за угнетяване на производството на киселини. 

Въпреки че е от значително значение за храносмилането, стомашната киселина в някои случаи може да повреди лигавицата на хранопровода и стомаха и да докара до киселини или язви. С този проблем могат да се оправят медикаменти, които потискат производството й - така наречен инхибитори на протонната помпа.

Авторите на актуалното проучване са се фокусирали върху пространствената конструкция на протеин - стомашна протонна помпа, който транспортира протони за производството на солна киселина в стомаха. Структурата му е оценена благодарение на Дийп Куортет (Deep Quartet) - платформа за разкриване на медикаменти, основана на изкуствен интелект.

Изкуственият разсъдък е оказал помощ за създаването на нови съединения с неповторими химични структури. Учените са синтезирали веществата и са визуализирали взаимоотношението им с протонната помпа благодарение на криоелектронна микроскопия. Новите субстанции са се свързали по-добре със стомашния протеин, т.е. блокирали са работата му по-ефективно, написа Българска телеграфна агенция.

Съединението DQ-06 е посочило максимален капацитет. Използвайки данни от криоелектронната микроскопия, учените са открили, че модифицирането на въпросното съединяване с спомагателен хлорен атом може да направи укрепи още връзката с протонната помпа. Специалистите са получили в лаборатория производно, наречено DQ-18, и са удостоверили, че то се свързва 10 пъти по-силно с протеина в съпоставяне със съществуващите референтни субстанции.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР