Учени от Университета на Калифорния в Сан Франциско обявиха, че

...
Учени от Университета на Калифорния в Сан Франциско обявиха, че
Коментари Харесай

Учени създадоха лепило за клетки и органи

Учени от Университета на Калифорния в Сан Франциско оповестиха, че са основали " клетъчно лепило ". То може да се употребява за лекуване на рани, възобновяване на повредени нерви и в бъдеще даже за органи, оповестява CNET.

Учените са основали синтетични молекули, които могат да " притеглят " кафези в тялото да се слепват с тях. Така се получава " клетъчно лепило ", което работи като натуралните молекули в тялото, които имат същия резултат. Чрез тях се дефинира по какъв начин другите тъкани, нерви и органи се структурират и свързват.

" Характеристиките на другите тъкани, да вземем за пример кожата, се дефинират в огромна степен от това по какъв начин другите кафези са проведени в тях. Разработваме способи да направляваме тази организация на клетките, която е основна за синтезирането на тъкани с характерностите, които желаеме ", споделя Адам Стивънс, началник на екипа.

Разработката може да разреши по-бързо и елементарно лечение на рани, възобновяване на нерви, които се считат за унищожени. А при задоволително рационализиране на технологията, тя има капацитет да се използа и за лечение на заболели органи.

Стивънс споделя, че учените стартират да схващат по какъв начин да употребяват молекулярното срастване, с цел да могат да " програмират " даличните способи на взаимоотношение сред клетките. Това ще разреши основаване на разнообразни синтетични молекули, които да се ползват за разнородни цели. Те могат да бъдат " подготвяни " с указания авансово и откакто бъдат поставени в тялото, да стартират да извършват задачата - да насочват съответстващите кафези към съответното място по инструкции метод и по този начин да възстановят повредената тъкан.

Възможностите пред създаването са доста. Дори да се основават тестови тъкани, които да се употребяват за медицински изследвания. Проектът към момента не е минал клинични проби, които ще са решаващи за опциите за неговото използване в практиката.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР