Учени от Университета на Калифорния са засекли мистериозен радиосигнал от

...
Учени от Университета на Калифорния са засекли мистериозен радиосигнал от
Коментари Харесай

Учени засякоха активен радиосигнал от дълбокия Космос

Учени от Университета на Калифорния са засекли тайнствен радиосигнал от дълбокия Космос, оповестява онлайн изданието CNET. Сигналът идва от отдалечена дребна вселена, която се намира на 3 милиарда светлинни години от Земята.
И преди учените са засичали сходни радиосигнали от дълбокия Космос. Те обаче са били еднократни. FRB 121102 е първият, който е засечен няколко пъти, а в този момент даже става още по-активен.

Първото засичане на FRB 121102 е през 2012 година След това е засечен още веднъж през 2015 година Тази събота учените са употребявали радиотелескоп в Западна Вирджиния, с цел да ревизират дали FRB 121102 към момента е деен. Оказало се, че сигналът даже е по-активен от преди.

Наблюденията са траяли 5 часа в спектъра от 4 до 8GHz и са събрали над 400 терабайта информация. Анализът на данните демонстрира, че единствено за този интервал са засечени 15 нови пулсации.

Макар да е явен районът, от който произлиза сигнала, остава тайнственост какъв тъкмо е неговият източник. Вишал Гажар, който е началник на опита, разяснява, че не се изключва нито един вид. Все отново, минимум евентуално е сигналът да се поражда от конфликт на черни дупки. Възможно е сигналът да идва от извънземна цивилизация, само че съгласно учените най-вероятният източник е пулсар.

Освен това би трябвало да се има поради, че въпреки тук на Земята да отчитаме активизиране на сигнала, той действително е произтекъл още, когато тук животът е бил едноклетъчен и е чак в този момент стига до планетата. Каквото и да е събитието или източникът на сигнала, то е отминало преди 3 милиарда години.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР