Учени от Сибирския федерален университет и изследователския център Красноярск са

...
Учени от Сибирския федерален университет и изследователския център Красноярск са
Коментари Харесай

Руски учени създадоха суперпроводящи частици при стайна температура

Учени от Сибирския федерален университет и изследователския център Красноярск са основали частици, които имат характерности на суперпроводник при стайна температура, съобщи ТАСС. Този пробив отваря опция към последващо потомство високоефективни механически устройства. Статия по въпроса беше оповестена в списание за суперпроводимостта и магнетизма.

Суперпроводимостта е дарба на материала да пропуща електричество с нулево или близо до нулевото противодействие. Суперпроводници се употребяват за основаването на мощно магнитно поле, например при влаковете маглев и магнитната левитация, както и при ускорители на частици и при томографията при здравна диагностика. До момента резултатът на суперпроводимостта се наблюдаваше единствено при доста ниски температури - по-ниски от -100 целзиеви градуса.

Руските учени са синтезирали частици, формирани от един атом мед и два атома О2 - CuO2, като това съединяване не съществува в натурален тип в природата. Новото комбиниране е посочило характерности на суперпроводимост на частиците при избран обсег на магнитното поле - по-голям от 3 kOe.

Сега пред откривателите стои предизвикването да комбинират частиците на CuO2 в материал. След това субстанцията би имала значимото качество суперпроводимост при стайна температура.

Авторите на изследването означават, че устройства въз основата на суперпроводимостта биха били от огромно значение, защото ще имат доста положително въздействие върху електропреносните мрежи - ще понижат доста загубите, респ. ще се усили мощността и интензивността на тока. Също по този начин тези устройства ще са по-безопасни за околната среда и всеобщото им произвеждане ще е по-евтино.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР