Учени от Швейцария и Германия са разработили технология и са

...
Учени от Швейцария и Германия са разработили технология и са
Коментари Харесай

Нова технология прави гориво от въздуха

Учени от Швейцария и Германия са създали технология и са сглобили пилотна апаратура на слънчева сила за произвеждане на гориво от въздуха. Експерименталната система, инсталирана на покрива на Висшата техническа школа в Цюрих, създава екологично чисто въглеводородно гориво, което може да се употребява от кораби и самолети. Статията на учените е оповестена в изданието Nature.

Инсталацията на учените се състои от три съществени блока: непосредствено хващане на въздух, слънчева окислително-възстановителна апаратура и устройство за превръщане на газ в течност.

Параболичен рефлектор, който наблюдава слънчевите лъчи, доставя съсредоточена светлина към реактор, който преобразува водата и въглеродния диоксид, извлечени от въздуха, в примес, която в допълнение се преработва в течни въглеводороди като керосин или метанол. Това синтетично гориво е въглеродно неутрално, защото при изгаряне се отделя тъкмо същото количество въглероден диоксид, колкото преди е било извлечено от въздуха за неговото произвеждане.
 Направиха атлас на възобновимата сила Направиха атлас на възобновимата сила
Международната организация за възобновимата сила (Арена) пусна първия международен атлас за слънчевата и вятърната сила. Това стана на о...

Експерименталната система работи устойчиво при най-различни естествени условия. При от време на време слънчево лъчение тя създава 32 мл етанол за седем чса. Нейната скица е доста елементарна и съгласно създателите новата технология ще може да стане прототип на пълностоен индустриален развой.

Според учените, с цел да се удовлетвори международното търсене на авиационен керосин, което през 2019 година е било 414 милиарда литра, е належащо да се построят фабрики за произвеждане на слънчево гориво с обща повърхност 45 хиляди кв. километра, което е еквивалентно на 0,5 % от пустинята Сахара.

Проблемът се заключава в това, че на начални стадии, с отчитане на високите капиталови разноски, такова гориво ще бъде по-скъпо от изкопаемия керосин, който то е призвано да размени. Но създателите се надяват, че при избрана политическа поддръжка този проблем ще бъде решен – при необятното потребление на новото гориво разноските по производството му ще бъдат по-ниски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР