Учени от САЩ са използвали копринени буби за получаване на

...
Учени от САЩ са използвали копринени буби за получаване на
Коментари Харесай

Копринени буби помагат за растежа на нови мускули

Учени от Съединени американски щати са употребявали копринени буби за приемане на скелетни мускули, оповестява уеб сайтът Физ.орг. Специалистите от университета на Юта се надяват доста да подобрят методите за лекуване на мускулна недоразвитост посредством развъждане на нови кафези.

За задачата те са основали триизмерна повърхнина за клетъчни култури, отглеждайки кафези върху копринени нишки, увити върху акрилно скеле, вместо върху плоска пластмасова или стъклена повърхнина. Учените са употребявали както естествена, по този начин и трансгенна коприна от копринени буби с гени на паяк.

Клетъчните масиви, отгледани върху коприна, по-точно имитират човешки скелетни мускули, в сравнение с кафези, отгледани върху общоприети пластмасови повърхности, предава Българска телеграфна агенция. 

Получените клетъчните масиви демонстрират забележителна механична разтегливост и експресия на гени, нужни за мускулна контракция. Коприната способства и за вярното подравняване на мускулните нишки - нужен детайл за моделирането на мускулите.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР