Учени от Оксфордския университет откриха източника на най-голямото сеизмично събитие,

...
Учени от Оксфордския университет откриха източника на най-голямото сеизмично събитие,
Коментари Харесай

Разгадаха причината за най-голямото земетресение на Марс

Учени от Оксфордския университет откриха източника на най-голямото сеизмично събитие, записано в миналото на планетата Марс. Резултатите от проучването, оповестени в списание Geophysical Research Letters, изключват рухването на астероид и допускат, че повода за труса е тектоничен разлом в кората на планетата.

Земетресение с магнитуд 4,7 на Марс, което провокира сеизмични талази, които се разпространиха по планетата за към шест часа, беше записано от спускаемия уред InSight на НАСА на 4 май 2022 година Първоначално учените допуснаха, че повода е удар на астероид, защото сигналът беше сходен на тези, които се получават при рухване на галактическо тяло. Учените започнаха да търсят кратера. Очакваше се подобен кратер да има диаметър към 300 метра и зона на детонация с диаметър 180 километра. Изследователи от Европейската галактическа организация, Китайската национална галактическа организация, Индийската организация за галактически проучвания и Космическата организация на ОАЕ проучиха данни от орбитални апарати, обикалящи към Марс, с цел да търсят кратер или друго доказателство за конфликт с метеори - като облаци прахуляк, които се появяват часове след земетресението.

В нова публикация обаче учените оповестиха, че събитието S1222a е породено от освобождението на тектонични сили, което демонстрира, че Марс е по-сеизмично деен, в сравнение с се смяташе до момента. Тъй като планетата няма дейна тектоника на плочите, трусовете евентуално се дължат на геоложки процеси в самата кора. Първоначалните резултати допускат съществуването на разлом на дълбочина 18-28 километра с разлом на покачване и срутване, който се появява по едно и също време във отвесна и хоризонтална повърхност. Самите разломи и напрежението по техните ръбове могат да зародят, тъй като другите елементи на кората се охлаждат и свиват с друга скорост през милионите и милиардите години от еволюцията на планетата. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР