Учени от Националния център за научни изследвания (CNRS) на САЩ

...
Учени от Националния център за научни изследвания (CNRS) на САЩ
Коментари Харесай

Древен океан и вулканичен остров на Марс

Учени от Националния център за научни проучвания (CNRS) на Съединени американски щати показват резултатите от ново проучване, което разкрива тайните на антични вулканични структури на Марс. Резултатите от работата са оповестени в списание Earth and Planetary Science Letters.

Според откривателите на Червената планета може да съществува великански вулканичен остров с размери на Франция (551 500 квадратни километра) и височина над 20 000 метра! Но най-изненадващият аспект на това проучване е, че гигантският вулкан Олимп на Марс има нещо общо с дейните вулканични острови на Земята.

Отнася се до контакта на водата с лавата от вулкана. Изследванията на северния рид на Алба Монс, на повече от 1500 километра от планината Олимп, удостоверяват съществуването на признаци, сочещи опцията за голям океан в северните низини на Марс.

Как е зародил този голям вулканичен остров? Кога и каква роля играе водата в това? Учените възнамеряват да отговорят на тези въпроси в бъдещи изследвания. Може би установяването на точната възраст на вулканичните скали ще помогне да се даде скъпа информация за изменението на климата и еволюцията на Марс.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР