Учени от Московския държавен университет и техни колеги от Швейцария

...
Учени от Московския държавен университет и техни колеги от Швейцария
Коментари Харесай

Нетипични тектонски процеси протичали на ранната Земя

Учени от Московския държавен университет и техни сътрудници от Швейцария и Австралия са моделирали тектонските процеси, протичали на младата Земя преди няколко милиарда години.

Те са открили, че тогава тези процеси мощно са се отличавали от актуалните заради по-висока температура на горната тога. Резултатите от проучването са оповестени в изданието Scientific Reports.
 Какво е провокирало първото всеобщо измиране на Земята Какво е провокирало първото всеобщо измиране на Земята
Знаете ли, че всеобщото измиране на динозаврите надалеч не е единственото сходно събитие в историята на Земята? Науката познава пет по-зн...

Известно е, че в ранния етап от съществуването си Земята е била по-гореща от през днешния ден. Преди повече от 2,5 милиарда години планетата ни е имала по-тънка литосфера (тънка обвивка), а високата температура на мантията е допринасяла за по-високата степен на размразяване на съдържащите се в нея преобладаващи скали – перидотити. От топенето на перидотитите зависят такива процеси като образуването на кората и вулканичната интензивност, само че малко е известно по какъв начин това е могло да повлияе върху тектонските процеси от предишното.

В новото проучване учените са моделирали тетониката на океанските плочи от архея (преди 4-2,5 милиарда години) до наши дни. Разликата сред античните и актуалните температури варира от 0 до 250 градуса. Смята се, че на ранната Земя е отсъствала субдукция в актуалния тип, когато една тектонична плоча се подпъхва под друга плоча. За това време е била типична двустранната субдукция, когато двете контактуващи плочи са се потапяли в мантията.

Оказало се, че прекосяването от двустранен към едностранен режим на субдукция се случва, когато температурата на горната тога се спуска под 1550 градуса по Целзий. При едностранна субдукция породите, потъващи в мантията, се топят, като по този метод пораждат вулканични дъги, само че в тази ситуация с двустранна субдукция се следи друга картина. Вместо това се образувал чеп с дълбочина до 180 километра, който се състоял от метабазити, съдържащи по-голямо количество вода. Такива клинове може да са били зародиши на актуалните континенти, само че това следва да се обясни в бъдещи проучвания.

 Учени: Чакат ни непоносими жеги в бъдеще Учени: Чакат ни непоносими жеги в бъдеще
Учените предизвестиха, че световното стопляне скоро ще направи живота на Земята нетърпим. Това гласи обява в научния портал Phys....

Целият този развой е довел до възникването на прекомерно огромно геохимично изтощение (лишаване от доста химични компоненти) на мантията, която се отлепяла от плочите и се натрупвала под океанската литосфера. По-късно част от тази тога е влезнала в състава на кратоните – антични елементи от актуалните литосферни плочи. Изтощената тога участва под литосферата и в днешно време, само че в този момент дебелината й е доста по-малка, отбелязва Lenta.ru.

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР