Учени от Манчестърския университет са опровергали дългогодишната теория, че древната

...
Учени от Манчестърския университет са опровергали дългогодишната теория, че древната
Коментари Харесай

Клеопатра не е била убита от змия

Учени от Манчестърския университет са опровергали дългогодишната доктрина, че античната египетска кралица Клеопатра е умряла от захапване от змия.

Андрю Грей (Andrew Gray), който е организатор в Манчестърския музей, споделя, че отровните змии в Египет – кобри и пепелянки – са били прекомерно огромни, че да не бъдат видени на влизане в замъка. В ново видео Грей приказва с египтолога доктор Джойс Тилдсли (Joyce Tyldesley) като част от онлайн курс по история на Египет.

Древните сведения описват, че змия се е скрила в кошница със смокини, донесена от провинцията. Същата змия умъртвила и две от слугините на Клеопатра, изяснява доктор Тилдсли. Но съгласно Андрю Грей кобрите са дълги сред 150 и 180 сантиметра, само че могат да доближат и 240 сантиметра – прекомерно са огромни, с цел да се скрият в кошница.

„ Не единствено че кобрите са прекомерно огромни, само че и има единствено 10% късмет да умрете от захапване, тъй като множеството ухапвания са „ сухи “ и змията не инжектира отрова. Това не значи, че кобрите не са рискови – отровата предизвиква некроза и е смъртоносна, само че пък процесът е доста муден. Не би било допустимо една змия да убие 2-3 души един след различен. Змиите употребяват отровата си да се пазят и да ловуват, по тази причина я пазят за сериозни моменти “, изяснява Грей.

Клеопатра постоянно е била свързвана със змии, както и доста други египетски царе и царици. Смятало се даже, че египетската царица е била олицетворение на богинята Изида, която можела да се трансформира в змия.

Според доктор Тилдсли античните сведения сигурно не лъжат най-малко за едно – египтяните считали змиите за положителни майки.

„ Много малко змии имат майчински инстинкт. Обаче кобрата е изключение – тя стои върху гнездото и пази яйцата, до момента в който не се излюпят. Точно в този случай египтяните не са бъркали “, съгласява се Грей.

Безплатният онлайн курс стартира на 26 октомври и е наличен тук.

University of Manchester

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР