Само, който не познава колко струва разрухата на невежеството, може

...
Само, който не познава колко струва разрухата на невежеството, може
Коментари Харесай

Радев: Страните по света се надпреварват да инвестират в наука, ние не можем да си позволим да загърбим потенциала на нашите учени

Само, който не познава какъв брой коства разрухата на незнанието, може да се опасява от цената на образованието. Това сподели президентът Румен Радев в словото си за 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. Държавният глава взе участие в тържественото шествие във връзка празника и формалната гала пред Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “. 

Днес, когато страните по света се надпреварват да влагат в просвета и обучение, ние не можем да си позволим неблагоразумието да загърбим капацитета на нашите учени, преподаватели и откриватели, сподели президентът. Вярвам, че държавното управление, Народното събрание, всички ние като общество ще чуем апела на ректорите на университетите за почтен диалог за бъдещето на нашето обучение и просвета, ще потърсим устойчиви, дълготрайни решения, добави Румен Радев. 

„ Нашата култура, религия и просвета съградиха България като страна на духа, запазиха народа ни и го преведоха през най-тежките тествания. След дълги години на терор традицията на 24 май избликна от време на просвещение, време на нечуван литературен напредък, в което всяко произведение на роден език е нравствен героизъм и се посреща с жадност и удивление от нашите сънародници. Време, в което словото пробуди цялостен един народ “, съобщи президентът. Нашите предшественици точно с помощта на първите книги, тръгнали от скамейките на килийните учебни заведения, съградиха европейска страна, означи той.

Румен Радев сподели, че по време на визитата си през вчерашния ден в Рим на всички места вратите за българската делегация са били необятно отворени в символ на голямо почитание поради значимия принос на България към развиването на европейската цивилизация, на нашата просвета и култура за духовното единство на Европа.

Нека освен през днешния ден, а всеки ден да помним, че достолепието на едно общество, неговият витален стандарт и разцвет са в директна връзка с отношението към знанието, уточни президентът. Поклон пред просветителите на българския народ, сподели още Румен Радев. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР