Учени от Калифорнийския университет в Санта Барбара установиха, че падане

...
Учени от Калифорнийския университет в Санта Барбара установиха, че падане
Коментари Харесай

Учени откриха следи от глобална катастрофа преди 12 800 години

Учени от Калифорнийския университет в Санта Барбара откриха, че рухване на комета преди 12 800 години е довело до катастрофични последици за климата и биосферата, заяви уеб сайтът Физ.орг.

Били оценени отлагания в чилийската част от Патагония през късния дриас (10 730 - 9700 година прочие Христа). Учените допускат, че при започване на късния дриас е имало конфликт на планетата ни с фрагменти от разпадаща се комета, които паднали на територията на Северна и Южна Америка, Европа и Западна Азия. Било установено, че в съответстващия на късния дриас пласт има огромна централизация на платина и злато, микроскопични сферички, разтопено скъло и нанодиаманти. Това удостоверило догатките им.

"Сред най-важните сферички са тези с огромно наличие на хром “, разясни Джеймс Кенет от екипа. „ Подобни сферички, открити в пластове от ранния дриас в северното полукълбо, не съдържат хром. Това навежда на мисълта, че вулканични скали в Южните Анди са имали огромно наличие на хром. Те са обезпечили локалния източник за този хром ".

Катастрофата провокирала горене на биомаса, климатични промени и измиране на мегафауна, присъща за късния плейстоцен. За това свидетелства съществуването на артикули на горенето, в това число въглен и изгорен пъстър прашец, в отлаганията.

Известно е също, че след конфликта настъпило захлаждане в северното полукълбо. Освен това неналичието на вкаменелости от мегафауна на местата на разкопките в Патагония подхожда на изгубването на типове едри животни на други места в Северна и Южна Америка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР