Учени от Калифорнийския университет публикуваха в списанието Протоколи на Националната

...
Учени от Калифорнийския университет публикуваха в списанието Протоколи на Националната
Коментари Харесай

Гренландският лед се топи 6 пъти по-бързо, отколкото преди половин век

Учени от Калифорнийския университет разгласиха в списанието " Протоколи на Националната академия на науките " резултатите от свое проучване, съгласно което ледената завивка на Гренландия се разпада с ускоряващи се темпове.

От 1980 година топенето на ледниците се е ускорило шест пъти. Ледената завивка на Гренландия обгръща 1,7 милиона квадратни километра (над 15 пъти територията на България), покривайки съвсем цялата територия на острова.

До началото на 70-те години на предишния век няма надеждни данни за оценка на държанието на ледниците. Учените сега разполагат със сателитни данни, наблюдения от програмата на НАСА IceBridge и други данни.

През 70-те години даже се е следило нарастване на ледената завивка - приръст от към 68 милиарда тона лед годишно.През 90-те години Гренландия стартира да губи лед приблизително с 50 милиарда тона годишно. Освен това, скоростта на размразяване се форсира съвсем със светкавична скорост. От 2000 до 2010 година годишната загуба е 187 гигатона (милиарда тона), а от 2010 до 2018 година тя доближава 286 гигатона - т.е налице е съвсем удвояване на темповете на загуба на лед.

Във връзка с топенето на леда през това време, океаните се усилиха с 13,7 милиметра.

Този развой се дължи на световното стопляне и може да докара до още по-голямо нарастване на морското ниво. Това, от своя страна, може да докара до наводнение на доста крайбрежни региони.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР