Учени от Израел не само доказаха, че mRNA технологията може

...
Учени от Израел не само доказаха, че mRNA технологията може
Коментари Харесай

Готова е първата в света иРНК ваксина срещу смъртоносни бактерии

Учени от Израел освен потвърдиха, че mRNA технологията може да се употребява и против бактерии, само че и демонстрираха 100% успеваемост на нова ваксина против патогена бубонна чума. Те допускат, че работата им ще спомогне за бързото адаптиране на медикамента против другите патогени при положение на бактериална зараза, както и за подкрепяне на битката с антибиотичната устойчивост.

След триумфа в битката против COVID-19, технологията на иРНК стартира интензивно да се употребява за създаване на ваксини против разнообразни други вируси. Освен че е високоефективен и безвреден, иРНК методът е доста еластичен – лекарството може да бъде приспособено към нов патоген за напълно къс интервал от време. Учените от университета в Тел Авив сполучливо приложиха постигнатото досега за лекуване на бактериални болести. Изданието EurekAlert заяви за резултатите от изследването.

„ Досега се считаше, че не е допустимо да се основат mRNA ваксини против бактерии. Ние доказахме, че това е допустимо и демонстрирахме 100% резултатност “, разяснява Едо Кон, съавтор на научната работа.

Известно е, че за разлика от вирусите, бактериите не се нуждаят от човешки кафези, с цел да създават свои лични протеини. Освен това човешките и бактериалните протеини доста се разграничават заради еволюционните особености. В началото учените се пробваха да синтезират бактериални протеини в човешки кафези, само че това докара до слаб имунен отговор. Чрез разнообразни модификации, в това число усъвършенстване наличието на гуанин и цитозин, те въпреки всичко съумяха да реализират забележителен имунен отговор.

При проби с лабораторни мишки бе потвърдено, че новата ваксина надеждно защищава животните от патогена на бубонната чума Yersinia pestis. При многочислените тествания 100% от гризачите оцеляват, до момента в който в контролната група всички умират.

Забележителното е, че имунният отговор се образува единствено след две седмици след имунизацията вследствие на еднократно приложение на лекарството.

„ Възможността за обезпечаване на цялостна отбрана единствено с една единствена доза е от решаващо значение за отбраната от бъдещи бактериални пандемии. Ако на следващия ден се сблъскаме с зараза, нашите проучвания ще обезпечат опция за бързо създаване на безвредна и ефикасна ваксина “, означават създателите. По-нататъшните проучвания ще се съсредоточат и върху битката с резистентните към антибиотици бактерии.

В тази област напредъкът на медицината е огромен. Наскоро учени използваха изкуствена ДНК за търсене и заличаване на раковите кафези по напълно нов метод. Методът сподели високата си успеваемост при лабораторните проби за лекуване шийката на матката и на млечната жлеза, както и върху меланомни кафези взети от лабораторни мишки. Лекарствените препарати, основани на ДНК и РНК могат да управляват биологичните функционалности на клетките и очевидно ще се окажат огромен пробив в лечението на онкологичните и реди други сложни за лечение болести

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР