Учени от института Каролинска в Швеция и Оксфордския университет във

...
Учени от института Каролинска в Швеция и Оксфордския университет във
Коментари Харесай

Хората из целия свят харесват едни и същи аромати

Учени от института " Каролинска " в Швеция и Оксфордския университет във Англия са провели изследване и са открили, че хората избират едни и същи миризми, без значение от културния си генезис, написа " Сайънс дейли ", базирайки се на обява в сп. " Кърънт байолъджи ".

Авторите на актуалното проучване са си сложили за цел да схванат дали хората по света имат еднообразно усещане на миризмите и дали харесват едни и същи аромати.

" Традиционно миризмите са считани за културен феномен, само че ние успяхме да покажем, че те нямат нищо общо с него ", изяснява Артин Аршамян от изследователския екип.

Оказва се, че от молекулярната конструкция на веществото зависи дали организмът счита дадена миризма за приятна. Изследователите са разкрили, че избрани миризми се харесват повече от други, без значение от културната принадлежност на участниците.

" Културите по света правят оценка другите миризми по подобен метод, без значение от кое място идват, само че желанията за миризми имат персонален, въпреки и не културен съставен елемент, споделя Аршамян.

За да потвърдят това, откривателите са избрали девет общности с друг метод на животи - четири групи от ловци-събирачи и пет групи, занимаващи се с разнообразни форми на земеделие и лов на риба. Някои от тези групи съвсем не са имали контакт със западни хранителни артикули или предмети за бита.

В опита са взели участие общо 235 души, които е трябвало да оценят миризмите по канара от приятни до неприятни. Резултатите демонстрират разлики сред индивидите във всяка група, само че световно сходство във връзка с това кои миризми са приятни и неприятни.

Изследователите означават, че разликите се изясняват значително с молекулярната конструкция на веществото (41 процента) и с персоналните желания (54 процента).

Миризмите, които участниците е трябвало да оценят, включват ванилия, посочена като най-приятна. Следва етил бутират, който има мирис на праскови. Миризмата, която множеството участници считат за минимум приятна, е изовалерианова киселина, която може да се открие в доста храни, като сирене, соево мляко и ябълков сок, само че също и в потта на краката.

Според учените вероятната причина, заради която хората считат някои миризми за по-приятни от други, без значение от културата, е, че тези аромати са увеличавали възможностите за оцеляване по време на човешката еволюция
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР