Учени от Гърция реконструираха лицето на жена, живяла преди 9000

...
Учени от Гърция реконструираха лицето на жена, живяла преди 9000
Коментари Харесай

Така са изглеждали жените преди 9000 години

Учени от Гърция реконструираха лицето на жена, живяла преди 9000 години. Те желаеха да покажат по какъв начин са изглеждали дамите преди девет хилядолетия, в зората на цивилизацията. Именно по този начин е кръстена и Авги, което в превод значи Зора. Гръцките учени са намерили черепа й в пещера в провинция Тесалия. Смята се, че е живяла 7000 години преди Новата епоха.

18-годишната Зора е живяла в края на мезолита, който интервал се счита за зората на цивилизацията. Реконструкцията е осъществена от специалисти и професори, работещи в Атинския университет. С помощта на модерните технологии те демонстрираха по какъв начин са изглеждали дамите преди хилядолетия. Археолозите не знаят доста за метода, по който е живяла Зора. По зъбите й те съдят, че е починала на 18 години. Височината й е близо метър и половина, което е индикация, че се е хранела лимитирано и рядко.

Екипът учени от Атинския университет, употребявал 3D принтер, с цел да пресъздаде нейното лице, не счита, че е умряла принудително. Няма индикации за такава теза, заяви „ Ал Джазира “. Има доказателства за проблеми в бедрата и други болести, които евентуално са затруднявали придвижванията й и са съдействали за гибелта на Зора. Черепът и костите на дамата са били открити в пещерата през 1993 година, само че едвам в този момент учените се заеха да пресъздадат точния й облик.

Професор Манолис Папагригоракис, който е зъболекар, е направил реорганизация на лицето на момичето, което има изпъкнала челюст. Жената е била анемична и евентуално е страдала от скорбут, считат откривателите. Пещерата, която е открит черепът, е била обитаема още преди 100 000 години, отбелязва гръцкото министерство на културата. Там са открити сечива от епохите на палеолита, мезолита и неолита, както и съдове от неолита. Реконструираното лице на младата жена е изложено в музей.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР