Учени от държавния технически университет в Ярославъл създадоха нов антикорозионен

...
Учени от държавния технически университет в Ярославъл създадоха нов антикорозионен
Коментари Харесай

Нов руски полимер ще ускори транспортирането на газ

Учени от държавния механически университет в Ярославъл сътвориха нов антикорозионен полимер. Разработката ще усъвършенства успеваемостта на превозването на първични материали по тръбопроводи на дълги дистанции, се споделя в известие на пресслужбата на образователното заведение.

При превозване по водопровод на газообразни или течни въглеводороди на огромни дистанции се изразходва доста сила за превъзмогване на силите на търкане по стените на тръбопровода. Композитните бои и лакове за покриване на вътрешната повърхнина на тръбите могат да понижат триенето на превозения материал върху повърхността.

Според откривателите, намаляването на грапавостта на вътрешната повърхнина на тръбата от 50 на 5 микрона води до увеличение на оптималния дебит на газ с съвсем 18%, да вземем за пример от 8,25 милиона куб. м на 9,91 милиона куб. м дневно за тръби с диаметър 400 мм. Новият антикорозионен полимерен материал дава опция за приемане на покрития със доста по-ниска неравност: почти 0,18-0,35 микрона.

Както означават учените, новият материал може да се употребява и в строителството за боядисване на сериозни железни структури, употребявани в умерения климат.

Източник: РИА Новости

Още от ЕВРОПА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР