Учени от американската лаборатория "Колд спринг харбър" идентифицираха генна мутация,

...
Учени от американската лаборатория "Колд спринг харбър" идентифицираха генна мутация,
Коментари Харесай

Генна мутация води до остра миелоидна левкемия

Учени от американската лаборатория "Колд спринг харбър " идентифицираха генна разновидност, която води до остра миелоидна левкемия, оповестява уеб сайтът MedicalXpress.
Екипът на проф. Ейдриън Крейнър открил, че разновидност на гените IDH2 и SRSF2 провокира остра миелоидна левкемия. По думите на експертите, разновидността пречи на превръщането на кафези на костния мозък в еритроцити и левкоцити, които са от голяма важност в битката с левкемията. Понастоящем в лабораторията се вършат опити за основаване на нови средства за лекуване на болестта.
Досега учените смятаха, че въпросните два гена въздействат само върху признаците му. Специалистите обаче към този момент са уверени, че IDH2 и SRSF2 са виновни за появяването на остра миелоидна левкемия. Проф. Крейнър счита, че в този момент лекари ще могат да се намесват в развиването на заболяването и да вършат опити да го преустановят.
Острата миелоидна левкемия и тип рак на кръвта, при който бързо се развъждат бели кръвни кафези. Симптомите на заболяването са отмалялост, зной, увреждания на кожата, постоянно кървене от носа или венците, инфекции. Без лекуване острата миелоидна левкемия води до гибел за няколко месеца или седмици.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР