Присъединяването към Еврозоната е сред основните приоритети на страната. Въвеждането

...
Присъединяването към Еврозоната е сред основните приоритети на страната. Въвеждането
Коментари Харесай

Министър Николов: Приемането ни в еврозоната ще подпомогне външнотърговския стокообмен на страната и ще има положителен ефект върху чуждестранните инвестиции

Присъединяването към Еврозоната е измежду главните цели на страната. Въвеждането на единната европейска валута е доказателство за задълбочаването на европейската интеграция на България. Това сподели министърът на стопанската система и промишлеността доктор Петко Николов на конференцията " България в еврозоната, по кое време? ".
 
По думите му със своето присъединение България ще направи огромна крачка напред и ще взе участие в процеса по образуване на паричната политика в Европейски Съюз. Страната ни ще стане част от общественост, в която над 340 милиона жители на 20 страни членки на Европейски Съюз употребяват еврото като национална валута. По думите на министъра участието на България в най-развития паричен съюз в света ще донесе обилни изгоди в стопански и обществен аспект.
 
Сред изгодите за България Николов уточни повишението на кредитния рейтинг на страната след приемането на еврото. " България ще има опция да се финансира посредством заеми с по-ниски лихви от интернационалните пазари. Единната валута ще понижи преводите и разноските за бизнеса, което ще подкрепи външнотърговския стокообмен на страната, ще има позитивен резултат върху задграничните вложения и би осигурила съпоставимост на цените и заплатите с европейските ", уточни Николов.
 
Икономическият министър очерта като стратегическа цел на страната ни осъществяването на  условията за участие в Еврозоната до края на 2024 година, след което следва да се вкара еврото като национална валута. Според него дейностите, нужни за постигането на тази цел са свързани със съблюдаване на бюджетна дисциплинираност и с понижаване на инфлацията до равнища, сравними със страните с най-ниска инфлация в Еврозоната.
 
Като предизвикателство за България министър Николов уточни покриването на критерия за инфлация и уточни, че за постигането му са нужни старания. " Българската администрация работи интензивно за цялостно въвеждане на европейските условия в законодателството за подготовка на предприятията и потребителите за прехода към новата валута ", сподели още той.
 
" Въвеждането на еврото в България ще бъде съпроводено с съответни ограничения за отбрана на потребителите, които включват условия за вярно преизчисляване на цените от лв. в евро, двойно обозначаване на цените на стоките и услугите в евро и в лв. ", съобщи икономическият министър. Той увери, че интервалът на двойно обозначаване на цените ще стартира един месец след датата на влизане в действие на Решението за приемане на еврото и ще завърши 12 месеца след датата на въвеждане на еврото.
 
Министър Николов бе безапелационен, че преходът от лев към евро следва да се реализира гладко и осведомено, с цел да може изгодите от участието да се усетят от всички български жители и предприятия. " Бизнесът ще разполага с задоволително време, с цел да се приготви за действителното прекосяване на осведомителните, вътрешно-фирмените системи за ръководство на процесите и разплащателните системи ", добави той.
 
Конференцията " България в еврозоната, по кое време? " се провежда от Асоциацията на почетните консули в България, Българската Си Еф Ей (CFA) асоциация и Асоциацията на банките в България. Събитието ще протече в два панела, които ще се концентрират върху политическите аспекти, както и върху икономическите и финансовите вероятности преди и след присъединението. Ще бъдат прегледани сполучливи образци на европейски страни към този момент въвели еврото като своя национална валута.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР