Учени наблюдават огромна извънземна“ комета, която се движи право към

...
Учени наблюдават огромна извънземна“ комета, която се движи право към
Коментари Харесай

Гигантска „чуждоземна“ комета се приближава към Слънцето

Учени следят голяма „ извънземна “ комета, която се движи право към слънцето. Смята се, че галактическата ледена топка с широчина 3,7 благи (6 километра), наречена 96P/Machholz 1, идва от някъде отвън нашата слънчева система и се следи от галактическия транспортен съд на Европейската галактическа организация (ESA) за слънчева и хелиосферна обсерватория (SOHO).

Кометата се движи към нашата звезда в орбитата на Меркурий, оставяйки ледена диря след себе си. Кометните опашки се състоят главно от газ, който се стича зад замръзналите буци лед и газ, до момента в който се нагряват от слънчевата радиация.

През 2008 година разбор на материала, изхвърлен от 150 комети, откри, че 96P/Machholz 1 съдържа по-малко от 1,5% от предстоящите равнища на циан, като в същото време е с ниско наличие на въглерод – което кара астрономите да заключат, че може да е извършител от друга слънчева система.Сега неговото гмуркане към слънцето може да разкрие още повече от неговите секрети.

Учените считат, че може да е бил изпратен на особена орбита, откакто е бил изхвърлен от първичната си слънчева система от гравитацията на гигантска екзопланета.

Едно от многото очарователни неща за Machholz 1 е по какъв начин размерът му разрешава да оцелее. Повечето комети, насочващи се по посока на слънцето, нормално са по-малки от 10 метра, което значи, че изгарят, когато се приближат. Но големият Machholz 1 е предпазен от цялостно изпаряване, тъй че съумя да направи пет близки прекосявания до Слънцето откогато беше открит през 1986 година

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР