Учени и лекари от всички епохи твърдят, че редовната консумация

...
Учени и лекари от всички епохи твърдят, че редовната консумация
Коментари Харесай

Медът – храна на дълголетието

Учени и лекари от всички столетия настояват, че постоянната консумация на мед води до удължение на човешкия живот и защищава от разнообразни болести. Великият мъдрец и математик Питагор (около 580-500 година прочие н. е.) казвал, че е достигнал напреднала възраст с помощта на непрекъснатата приложимост на мед. Юлий Цезар запитал сенатора Пол Румелия на празненството по случай 100-годишния му рожден ден какво употребява, с цел да поддържа тялото си младо и мощно. Отговорът бил – мед.
Хипократ определил меда като потребно лекарство за отхрачване, подсилване на организма и обеззаразяващо средство. Първите научни данни за меда и медните артикули са открити в мемоари на Аристотел, живял 385-322 година прочие н. е.

Изследвания и проучване на учени в Русия, България, Съединени американски щати, Германия и други страни, демонстрират, че медът покачва имунната система и устойчивостта на организма към заболявания при непрекъснато хранещите се с него. Пчелният мед е лечебно средство, профилактично вещество и пълноценна храна. Свойствата му са много разнородни. При консумация изхвърля отровите от тялото, насъбраните отрови и бактерии. Спомага за обновяването на клетките и кръвообразуването, като се предлага за банкет от анемични хора. Помага за постоянно срещани болести – на стомашно-чревния тракт, чернодробни и сърдечно-съдови проблеми, нервни разстройства. Мед се употребява също по този начин и при болести на дихателните пътища от алергично или възпалително естество.

Благодарение на скъпите си съставки, получени от цветния прашец медът спомага за растежа, жизнеността и интензивността на организма. Възстановява повредените кафези, уголемява артериите, подсилване капилярите. При работа с компютър храненето с мед разрешава на очите да се оправят с увеличеното натоварване.
Когато се употребява с лечебна цел за някои от изброените болести, този пчелен артикул се приема 1 месец в количество от 1 до 2 гр. на всеки кг човешко тегло дневно. Разпределя се на 3 и повече порции.

Вкусно лекарство, което употребявам вкъщи за повишение на имунната система, следоперативно и като предварителна защита от настинки, се получава, като смесим половин кг. мед с 1 ч. ч. смлени бадеми, ½ отново. краве масло. Добре се разбърква и към сместа се прибавя настърганата кора от 1 лимон и сокът от него.

Ако не сте привикнали да ядете мед, можете последователно да започнете да го употребявате като сурогат на захарта. Добавяйте го към чая или кафето си, като е добре да изчакате напитката ви да изстине, защото мощната топлота понижава потребните съставки на пчелния артикул.
Като всяка друга храна и с меда би трябвало да се прекалява. Тъй като е сладостен, може да докара до повреждане на зъбите, да увеличи захарта в организма или да провокира прилошаване.
За вътрешно приемане е противопоказен само за хора със мощна сензитивност към него, като тя не се придобива, а нормално е унаследена. При изследвания сред 27 000 индивида единствено при 0,8% е открита нетърпимост към пчелен мед. При алергична реакция след консумация на мед би трябвало да се повика доктор.
Този подарък на природата необятно се употребява и в козметиката. С мед се мажат всички типове рани – изгаряния, екземи, дерматит. Предпазва от възпаления както вътрешно, по този начин и на открити пострадвания. Използва се за маски на лицето и косата, за налагане непосредствено върху кожата на тялото. Употребява се и за инхалации.

Практична приложимост

Маска за разчистване на кожата – смесваме равно количество брашно, мед и глицерин (по 1 ч. лъж.). С тази маска може да наложим лицето и шията.

Маска за поддържане и избелване на кожата – 100 година мед смесваме с един изцеден лимон. Сместа се държи в хладилника. И всеки ден мажем лицето, като държим маската 10-20 минути, преди да изплакнем.

Маска за увеличаване растежа на косата – смесваме 1 ч. лъж. мед, 1 суп. лъж. зехтин, 1 жълтък, 2 суп. лъж. прясно изцеден сок от настърган лук. Нанасяме с масажиращи придвижвания от корените на косата към върховете. Увиваме главата с вестник, от горната страна завързваме торба и забрадка. Маската престоява 2 часа, изплакваме, след което намазваме косата с 1 разрушен жълтък. Измиваме без шампоан или сапун.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР