Участниците във втория панел на конференцията Annual FinTech & InsureTech

...
Участниците във втория панел на конференцията Annual FinTech & InsureTech
Коментари Харесай

Финтех ерата ще дойде, когато банките изцяло осъзнаят и внедрят тези иновации

Участниците във втория панел на конференцията Annual FinTech & InsureTech Summit дискутираха развиването на финансовите технологии, трендовете в бранша и къде в него се намира клиентът

© Цветелина Белутова " Когато отивам на финтех конференции, постоянно слушам, че финансовите софтуерни компании са победили. Когато отивам на банкови конференции обаче, диалогът постоянно е по отношение на това по какъв начин банките са в интервал на цифрова промяна и, когато тя завърши, няма да има място за финтех ", сподели от сцената на годишната конференция Fintech & Insuretech Summit Балаш Барна, шеф европейско уголемение на TransferWise.

Барна описа в резюме историята на TransferWise - компания за по-евтини парични прехвърляния, учредена от естонци в Лондон през 2011 година Според него финтех фирмите се раждат от съответен проблем - в тази ситуация на TransferWise от загубата на 150 милиарда $ всяка година поради такси за транзакции. " Банките би трябвало да мислят като софтуерни компании с банков лиценз. Ако виждат, че клиентите им си потеглят поради друга услуга, не би трябвало да се отхвърлят, а също да им дават тази услуга ", сподели той.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Въпросът дали живеем във финтех ерата, заложен от Барна, се оказа цялостната тематика на панела. Според него финтех ерата ще пристигна тогава, когато висококачествените финтех услуги се интегрират напълно в огромните банки.

В центъра ли е клиентът

Малко след лекцията на Барна към него на сцената се причислиха и Кевин Голдсмит от Onfido, Едуард Цветанов от Revolut, Радой Стоянов от " Булпрос ", Йохан Габриелс от Ebury, Ростислав Гионков от Experian и Антон Герунов от LogSentinel. Панелът бе модериран от Иван Хаджов от Mastercard.

Седемте представители на бизнеса направиха дълга полемика по отношение на развиването на финансовите технологии, трендовете в общия бранш и къде в него се намира клиентът. Антон Герунов изрази мнение, че въпреки фирмите да влагат от ден на ден в по-добър интерфейс за потребителите, това не постоянно дава стремежи резултат за по-добро потребителско прекарване.

Според него клиентите ще търсят от ден на ден интуитивни решения и най-простите способи да ръководят финансите си, а най-хубавото решение за клиентите в бъдеще ще е по-голямата интеграция на услуги. " Това, което виждаме в LogSentinel, е по-добра интеграция на услугите и повече изкуствен интелект във финансовия бранш. Нищо от това няма да е допустимо, в случай че нямаме обединен цифров идентификационен документ ", сподели той.

" Ние сме повече софтуерна, в сравнение с финансова компания ", разяснява Едуард Цветанов, управител в Revolut за България. " Целта е да разшириш портфолиото си по този начин, че да стига до допустимо най-вече хора - от криптотърговия до парични прехвърляния. Ако искаш да имаш сериозен напредък, ти трябват доста и качествени услуги. "

Според Кевин Голдсмит, механически шеф в Onfido, финансовият бранш е в положение на промяна, която ще приключи с все по-мащабни интервенции. " Преминаваме от локални към наднационални банки. В този случай, в случай че пазиш клиентите си, пазиш и бизнеса си. Това ще става все по-трудно. Ще има потребност от от ден на ден машинно самообразование в бизнеса, тъй като няма толкоз хора, които да поддържат разширяващите се процеси ", разяснява Голдсмит.

Радой Стоянов от " Булпрос " счита, че и финтех фирмите, и банките би трябвало да намерят метод да предложат повече решения, направени персонално за всеки клиент. " Все повече хора работят с цифрови услуги. За нас няма различен избор, с изключение на да намерим метод да обслужваме всички, да разберем държанието им ", разяснява Стоянов. " Днес хората приказват за чатботове, само че ни е нужно по-дълбоко схващане - на каналите, на бизнесите, на потребителите. Повечето интеракции на клиентите през днешния ден не са персонални и би трябвало да намерим метод да го променим. "

Банките би трябвало да станат по-добри банки, а не финтех

" Банките би трябвало да станат по-добри банки, а не да се стремят да станат финтех компании ", уточни изпълнителният шеф на IBS България Горан Ангелов

Фотограф: Цветелина Белутова Край на втория панел постави Горан Ангелов, изпълнителен шеф на IBS България. В контрастност с оптимистичния звук на конференцията, Ангелов изнесе лекция, озаглавена " Ерата на измамите ". Според него в модерния свят на все по-технологично ориентиран финансов бранш, има от ден на ден благоприятни условия за лъжливи схеми - от обичайни до съвременни цифрови.

" Традиционните схеми не са изчезнали, само че в този момент могат да употребяват всички цифрови благоприятни условия ", сподели Ангелов от сцената. " Проблемът е, че жертвите сме ние, клиентите. Ако някой източи сметката ми, за мен това може да е краят на света, само че за банката няма да бъде. Банките би трябвало да се погрижат за тези проблеми. "

" Хората би трябвало да трансформират от вътрешната страна банките. Има потребност от доста работа във връзка с това по какъв начин се ръководят процесите. Банките би трябвало да станат по-добри банки, а не да се стремят да станат финтех компании, тъй като ние към момента имаме потребност от добра банка за парите си, преди да стигнем до технологията. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР