Участниците във формата подчертаха решаващото значение на полицейското сътрудничество в

...
Участниците във формата подчертаха решаващото значение на полицейското сътрудничество в
Коментари Харесай

Директорът на ГДНП взе участие в среща на полицейските началници на страните от Югоизточна Европа

Участниците във формата подчертаха решаващото значение на полицейското съдействие в района за справяне със актуалните закани пред сигурността
Срещата на полицейските началници на страните от Югоизточна Европа се организира на 10 и 11 май в Загреб, Хърватия, с поддръжката на френската полиция, в подтекста на френското председателство на Съвета на Европа. В полемиките на форума, чийто главен фокус бяха обмена на отзиви и възгледи в предпочитани за страните от района области, измежду които противозаконната миграция, контрабандата на мигранти и контрабандата на опиати, се включи и изпълнителният шеф на Европол Катрин де Бол.

Пред сътрудниците си шефът на Групово дело „ Национална полиция “ основен комисар Венцислав Кирчев означи, че от началото на годината се следи наклонност за повишаване на противозаконния миграционния напън, следи се активизирането на вътрешни и трансгранични незаконни мрежи, участващи в противозаконното трансфериране на незаконни мигранти през така наречен „ Западнобалкански маршрут “, към страните от Западна Европа. Според данните най-вече непознати жители, пребиваващи в началните точки на маршрутите или в крайната точка на канала, реализират организацията, координацията и разплащането за трафика на жители на трети страни по маршрута от Средния Изток през Балканите към страните от Западна Европа. Цената на пътуването на един човек от Турция до определена последна точка варира от 3000 до 7000 евро, главно заплащането се прави по метода „ хавала “. Главен комисар Кирчев разяснява и изведените от разбора констатации, че посредством противозаконния миграционен поток се реализира и част от трафика на наркотични субстанции през територията на България по така наречен „ Балкански път на дрогата “. Нелегални мигранти придвижват опиати – главно хероин, а напоследък и метамфетамин, като по този метод заплащат „ услугата “ за прекарването. По отношение на трафика на марихуана се вижда усилване на ролята на страната ни като директна точка.

Участниците се сплотиха към мнението, че укрепването на полицейското съдействие в Европа като цяло и в частност в Югоизточна Европа е от решаващо значение за сполучливото справяне със актуалните провокации пред сигурността в комплицираната конюнктура, провокирана от пандемията и от войната в Украйна. В този смисъл бе приветствана поддръжката от страна на Европол и на Платформата за координирани дейности против незаконната миграция (Joint Coordination Platform) за опазване на сигурността в Европа. Дадена бе поддръжка за страните, участващи във формата, по пътя към европейска интеграция посредством по-добро районно и полицейско съдействие и потреблението на инструментите на Европейски Съюз, изключително по повод оправянето с тероризма, проведената престъпност и незаконната миграция.

В срещата в Загреб присъединяване взеха полицейските началници на Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Косово, Румъния Хърватия, Северна Македония, Словения, Франция, Черна гора.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР