Участъкът около свлачището преди НПК Асенова крепост ще се обработва

...
Участъкът около свлачището преди НПК Асенова крепост ще се обработва
Коментари Харесай

Поставят светофар при свлачището под НПК Асенова крепост. Спират туристическите автобуси

Участъкът към свлачището преди Наказателно-процесуален кодекс Асенова цитадела ще се обработва предпочитано при положение на снеговалеж. Това сподели пред медии заместник-кметът на града инженер Стоян Димитров във връзка настъпващия зимен сезон и заплахата от ново активиране и срутване на земната маса в региона. Той напомни, че правата се е срутила още преди няколко години, а все още са зародили и нови пукнатини. Участъкът е много ограничен поради пропадането на пътната настилка и е с понижена видимост.
„ Пътят е главната връзка на селата Яврово, Лясково и Добралък и обслужва една от най-големите и значими туристически атракции – Наказателно-процесуален кодекс Асенова цитадела ”, посочи Димитров. Той уточни, че идната стъпка в общината е в най-кратки периоди да организира социална поръчка за избор на реализатор. А самият план включва създаване на подпорна стена, укрепващи анкери, които да стигат чак до хубавичко част на зоната за по-добро подсилване, както и мантинела и ограда.
Междувременно, ще бъде сложена и към този момент закупената светофарна уредба, за което се изчаква утвърждение от КАТ-Пловдив . Светофарът е платен със лични средства на община Асеновград и той ще обезпечава разминаването на два автомобила. Едната част от уредбата ще бъде сложена в горната част на пътната права, а другата – изпод. Идеята е колите да бъдат спирани на по-голямо разстояние от самото компрометирано трасе, което е с дължина към 100 метра.
А светофарите ще бъдат сложени на към 100 метра от същинския сектор, който е затворен. Автобусите и тежкотоварните коли ще бъдат спирани при правата на чешмата. Така, туристите, които считат да посетят Наказателно-процесуален кодекс Асенова цитадела, ще би трябвало да изминават пешком към 500 метра . През зоната ще бъдат пропускани единствено коли със специфичен режим на придвижване, сметопочистващи и снегопочистващи коли. Очаква се действителната работа по култивиране на свлачището да стартира напролет.
Средствата за подсилване на свлачището и възобновяване на пътя са отпуснати от Междуведомствената комисия по възобновяване и подкрепяне към Министерски съвет и са в размер на 460 000 лв..
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР