UBS Group обяви във вторник, че е загубила 774 милиона

...
UBS Group обяви във вторник, че е загубила 774 милиона
Коментари Харесай

UBS загуби 774 млн. долара от фалита на фонда Archegos, но отчете повишение на печалбата с 14%



UBS Group разгласи във вторник, че е изгубила 774 милиона $ поради банкрута на американския хедж фонд Archegos Capital Management през предишния месец, като това са.

Най-голямата по активи банка в Швейцария уточни, че тези загуби са вследствие на привършване на покупко-продажбите с американския хедж фонд, което е лишило 434 милиона $ от чиста ѝ облага през първото тримесечие на 2021 година

Нетната облага на банката въпреки всичко е повишен през първите три месеца на годината с 14% до 1,824 милиарда $ заради повишаване на приходите от капиталово банкиране предвид на мощното показване на пазарите на акции. Очакванията на финансовите пазари бяха за по-ниска чиста облага в размер на към 1,591 милиарда $.



UBS също по този начин съобщи, че към този момент е изцяло излязла от всички позиции във фонда Archegos и че спомагателните загуби от този скандал през второто тримесечие ще бъдат незначителни.

Главният изпълнителен шеф на UBS Ралф Хамерс, който е на този пост от ноември, съобщи, че банката приема доста съществено случая, разочаровал се е и преразглежда своите системи за ръководство на риска, с цел да избегне сходни обстановки в бъдеще. Той сподели още, че това не е попречило на UBS да усъвършенства финансовата си позиция през тримесечието и че капиталовата банка е в положение да поеме загубата.

Archegos, фамилният фонд на Бил Хуанг, провокира същински безпорядък на Уолстрийт, когато не можа да отговори на маржин условията през март и това докара до изпадането на хедж фонда в неплатежоспособност.

В резултат на абсурда с този американски хедж фонд, редица други банки също понесоха големи загуби, като Credit Suisse загуби 5,5 милиарда $, Nomura - към 2 милиарда $, Morgan Stanley - 911 млн. $, като и други банки също регистрираха загуби.

UBS беше една от към половин дузина банки, които бяха дали заеми на Archegos, с цел да заемат огромни, съсредоточени позиции в акции. Някои от позициите обаче се обърнаха през март и банките изгубиха много пари, продавайки акциите.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР