Убийството на президента на Хаити Жовенел Моиз явно е било

...
Убийството на президента на Хаити Жовенел Моиз явно е било
Коментари Харесай

Какво се знае за убийството на президента на Хаити


Убийството на президента на Хаити Жовенел Моиз очевидно е било добре координирана акция, изпълнена от тежко въоръжени експерти. Престъплението докара тази обедняла страна до нова рецесия.

Президентът на Хаити Жовенел Моиз бе погубен в резиденцията си, която се намира в предградие на столицата Порт о Пренс. При нападението е била ранена и брачната половинка на Моиз. В Хаити е разгласен 15-дневен печал и изключително състояние.

Полицията в страната е умъртвила четирима хипотетични причинители и е задържала други двама. Според предходна информация те са чужденци и са се показали за чиновници на американската Агенция за битка с опиатите.

Посолството на Хаити в Съединени американски щати приказва за координирана акция, извършена от добре подготвена и тежко въоръжена група. Премиерът на страната Клод Жозеф съобщи, че атентаторите са говорели на британски и испански.

Престъпни банди се борят за въздействие в Хаити
Редакцията предлага
Насилието в столицата на Хаити ескалира от седмици, споделя Анналиса Ломбардо, шеф на немската благотворителна организация “Welthungerhilfe ” в Порт о Пренс. “Цели елементи на града са под въоръжения надзор на незаконните банди ”, споделя тя. “Насилието постоянно е случайно. Миналата седмица просто гръмнаха хора на улицата, а същата вечер бяха убити и двама публицисти. ” Престъпните групировки се борят за въздействие.

Неотдавна президентът Моиз прикани за по-голяма ангажираност на интернационалната общественост. Самият той нееднократно е бил упрекван в корупция и тесни връзки с незаконни организации. Според Катя Маурер от medico international, Моиз значително и самичък е предизвикал вълната от принуждение в Хаити. Тя твърди, че неговото държавно управление е изпратило банди по улиците, с цел да наложат промени в конституцията, които да разрешат на президента да се кандидатира още веднъж.

Последните съвсем две години Моиз управляваше с декрети. Опозицията настояваше за оставката му още от февруари насам. Той обаче до последно не се отхвърляше от желанието си да организира оспорван парламентарен референдум и избори през септември. Моиз беше определен през октомври 2015 година, само че след всеобщи митинги на опозицията изборът му бе анулиран. Той още веднъж завоюва вота една година по-късно.

Страната е в рецесия от години

Миналия понеделник Жовенел Моиз разгласи назначението на новия министър председател Ариел Анри, който трябваше да размени Клод Жозеф. Но Жозеф към момента не е освободил поста. Правителството е доста несигурно, споделя Анналиса Ломбардо. “Никой не е в положение да ръководи страната. Не е ясно какво ще се случи. Страната е в рецесия от три години ”, изяснява тя. Заради напрегнатата политическа ситуацията прилежащата Доминиканска република затвори границите.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР