Убийства, изнасилвания на жени и невръстни момичета, деца, заставяни да

...
Убийства, изнасилвания на жени и невръстни момичета, деца, заставяни да
Коментари Харесай

Новите измерения на ужаса в Южен Судан


Убийства, изнасилвания на дами и невръстни девойки, деца, заставяни да се бият като бойци - етническите и политически спорове трансформират Южен Судан в територия на ужасите.

Новите показания на очевидци за разрастването на насилието над цивилното население в Южен Судан са потресаващи. Според последния отчет на Организация на обединените нации, бойци на държавното управление са изнасилвали дами и девойки, след което са ги изгаряли живи в колибите им. Милициите на племето шилук пък отвличат деца, които след това наложително образоват във военни лагери. Най-малките от тези деца-войници нямат навършени 13 години.

“Насилието в Южен Судан доближи ново измерение на грубост ”, съобщи представителят на УНИЦЕФ Кристоф Булиерак. “Имаме сведения, че насилственият набор на деца-войници се разраства. Колкото повече боеве се водят, толкоз повече деца биват заставяни да се бият с оръжие в ръка ”, споделя Булиерак. Според оценки на Организация на обединените нации, близо 13 000 деца-войници вземат участие в боевете в Южен Судан. Други 250 000 деца страдат от хронично недохранване.

“В Южен Судан няма никакви признаци на усъвършенстване, обстановката се утежнява от ден дневно и насилието от ден на ден ескалира ”, споделя в диалог за Дойче Веле специалистът за Южен Судан Тим Главион.

Гражданската война в Южен Судан стартира през декември 2013 година, когато президентът Салва Киир в профил заместника си Риек Мачар, обвинявайки го, че е бил забъркан в опит за въоръжен прелом. Насилието и гражданските войни в Южен Судан обаче датират от още по-рано. От 60-те години на предишния век войната се води освен сред Юга и Севера на единния тогава Судан, а и сред обособените етнически групи.

Борба за превъзходство, маскирана като етнически спор



Конфликти раздрусват Судан от десетилетия насам



Последните диалози в Найроби сред президента Салва Киир, представящ племето динка, и бунтовническият водач Риек Мачар, представящ племето нуер, приключиха безрезултатно. По създание става въпрос за битка за власт и то за властта върху източниците на нефт, изяснява специалистът Тим Главион:

„ Това е опортюнистична битка за власт сред елитите, въпреки външно тя да наподобява като етнически спор. В реалност другите етноси стават обект на операция ”, разяснява той. Организация на обединените нации обмисля налагането на наказания против шестима генерали – на тях ще им бъде неразрешено да напущат страната, а банковите им сметки ще бъдат замразени. Международната организация Crisis Group счита обаче, че сходна мярка може да се окаже контрапродуктивна. „ Никой от посочените шестима генерали не е виновен за това, че не е реализирано обвързващо съглашение, защото те не са основните политически фигури ”, установяват специалистите на организацията.

“Искаме ли да решим проблемите, да сложим завършек на насилственото изпращане на деца-войници на фронта, на изнасилването на дами, на глада и епидемиите, би трябвало да намерим политическо решение на споровете, и то такова, при което военните биха били лишени от властта си и властта би отишла в ръцете на цивилните ”, обобщава Тим Главион.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР