"Уайъркард" ще бъде заличен от елитния германски борсов индекс DAX

...
"Уайъркард" ще бъде заличен от елитния германски борсов индекс DAX
Коментари Харесай

Уайъркард отпада от DAX

"Уайъркард " ще бъде премахнат от елитния немски борсов показател DAX два месеца след зрелищния колапс на платформата за онлайн разплащания, която в края на юни подаде документи за неплатежоспособност.

Най-известната преди време финансово-технологична група на Германия бе включена в показателя на 30-е водещи национални компании през 2018-а, когато замести "Комерцбанк ". Последвалите доклади и разкрития за счетоводни нередности обаче принуди управлението на "Уайъркард " да признае през юни, че от фирмените сметки липсват 1.9 милиарда евро и евентуално в никакъв случай не ги е имало. Което потопи акциите на групата и я изпрати в недружелюбност.

Когато бе на върха на славата си книжата на "Уайъркард " се търгуваха за съвсем 200 евро на акция, само че ще изоставен влиятелния борсов показател с цена от малко над 1 евро парчето.

Въпреки че "Уайъркард " внесе документи за неплатежоспособност малко откакто призна за измамата, "Дойче бьорзе ", която дефакто разгласява и управлява DAX, не предвиждаше обзор и промени на "членството " в него до септември. Под натиска на вложителите обаче немското пазарище бе насила да ревизира правилника си по подобен метод, че да разреши изключването на "Уайъркар " преди планувания график. Промяната планува занапред нататък "Дойче бьорзе " да има опция да изключва акциите на компания от DAX в границите на два работни дни откакто тя е внесла документи за неплатежоспособност. Борсовото управление даде обещание да извърши и "задълбочен обзор " на наредбите за показателя.

В резултат на измененията на 24 август мястото на "Уайъркард " ще бъде заето от Delivery Hero - записана в Берлин компания за доставка на сготвени храни по домовете.

Въпреки че няма кой знае какъв брой забележителен бизнес в Германия, пазарната й капитализация набъбна с помощта на скока на поръчките по време на пандемията от COVID-19. Delivery Hero е учредена преди девет години и прави първична обществена емисия на акциите си през 2017-а. В момента тя развива активност допълнително от 40 страни в Европа, Латинска Америка, Азия, Близкия изток и Северна Африка.

През юли Delivery Hero увеличи прогнозната си облага за 2020-а с към 200 млн. евро или с жестоко 8%, откакто поръчките в Азия - най-големият й пазар - се усилиха четирикратно по време на болестта. Продажбите в Европа пък набъбнаха с 47 %.

Delivery Hero е втората записана в Берлин компания, която влиза в показателя DAX през тази година. През юни, на мястото на "Луфтханза ", в него бе включена групата за недвижими парцели Deutsche Wohnen.

След изваждането на "Уайъркард " от DAX, показателят остава единствено с един чисто софтуерен член - софтуерният колос SAP, учреден преди съвсем 50 години. "Уайъркард ще бъде изключен и от софтуерния TecDAX показател.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР